Var åttonde ungdom saknar ett arbete

Efter fyra månaders arbetslöshet är Linus Duvefjord Ruthström nu på väg till stadens arbetsvägledare för att få hjälp.
Efter fyra månaders arbetslöshet är Linus Duvefjord Ruthström nu på väg till stadens arbetsvägledare för att få hjälp.
Ungdomsarbetslösheten är fortsatt hög i Sundbyberg. Var åttonde ungdom saknar ett jobb eller får aktivitetsstöd.

– Det är jobbigt, jag vill ju ha ett jobb och pengar att spendera, säger 20-årige Linus Duvefjord Ruthström.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik saknar 12,3 procent av Sundbybergs unga mellan 18 och 24 år ett jobb. Snittet i länet är 9,7 procent och bara tre kommuner har högre andel ungdomsarbetslöshet än Sundbyberg.

20-årige Linus Duvefjord Ruthström har varit arbetslös i fyra månader. Han har snickarutbildning från gymnasiet och söker två, tre jobb om dagen men har trots det inte fått napp än.

– Det känns inte som att jag kommer någon vart. Det är jobbigt, jag vill ju ha ett jobb och pengar att spendera.

Nu får han ett par tusen kronor i månaden i aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen. Ungefär hälften av det går till att betala för sig hemma hos föräldrarna. Att flytta hemifrån går inte så länge han inte har ett jobb.

När Linus inte söker jobb spelar han mest datorspel. Men han drömmer om att bli matros.

– Jag har alltid velat bli det, men man måste ha utbildning. Jag skulle i och för sig kunna tänka mig att studera till det.

Staden och Arbetsförmedlingen ska tillsammans hjälpa de unga att få ett jobb. Staden ansvarar för dem som behöver utbildning eller försörjningsstöd.

Framöver ska 60 ungdomar erbjudas traineetjänster i äldreomsorgen och man planerar också ett samarbete med Hantverkarföreningen, för att ge praktik och utbildning hos olika företag.

– Vi gör vad vi kan för att hjälpa folk. Men sedan måste Arbetsförmedlingen göra sitt, säger Sundbybergs kommunalråd Jonas Nygren (S).

– Vi kan bara försöka motivera ungdomar att söka jobb, vi kan inte tvinga dem. Men det är viktigt att de inte fastnar i arbetslöshet och tappar framtidstron, säger Azar Arbabzadeh, verksamhetssamordnare vid Arbetsförmedlingen i Solna.

Att arbetslösheten är hög i Sundbyberg tror hon delvis kan bero på att många unga här saknar kontaktnät.

– I dag krävs ofta att man har familj eller släktingar som har kontakt med arbetsgivare för att man ska få in en fot.

Inför valet 2010 låg ungdomsarbetslösheten på nästan exakt samma nivå som nu. Att inte mycket har hänt tror Jonas Nygren beror på att vi har gått igenom en lågkonjunktur.

De senaste fyra åren har staden bland annat erbjudit tillfälliga kommunala jobb på 6–12 månader för att unga ska få arbetslivserfarenhet.

– Vi har också sett till att alla i nian och ettan och tvåan på gymnasiet får sommarjobb, så att de tidigt lär sig hur det är att ha en ­relation med en arbetsgivare, ­säger Jonas Nygren.

Fakta

Unga kan få utbildning och praktik

När man har varit arbetslös i 90 dagar sätts ungdomsgarantin in. Då betalar Arbetsförmedlingen ut aktivitetsstöd och den som deltar i programmet har under 15 månader rätt till utbildning och praktik för att få in en fot på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen har avtal med företag som Clas Ohlson, Mekonomen och Swedbank som erbjuder praktikplatser.

Källa: Arbetsförmedlingen