Var femte bygge överklagas i Täby

I Täby överklagas det färre detaljplaner än i länet i stort
I Täby överklagas det färre detaljplaner än i länet i stort
Det är lätt att bygga i Täby. I varje fall i jämförelse med övriga Roslagskommuner. Här överklagas bara var femte bygge, i närliggande Vaxholm är det över hälften.

Det råder akut bostadsbrist i Stockholms län. Trots omfattande planer på flera håll går byggandet för långsamt. En anledning till det som ofta framförs är att byggplaner ofta överklagas.

I Sverige har vem som helst som berörs av ett bygge, till exempel en granne, rätt att överklaga byggets detaljplan. Ett överklagande leder i sin tur till att byggprocesserna drar ut på tiden.

Men enligt Kjell Haglund, chefsanalytiker på Länsstyrelsen i Stockholms län, så stämmer det inte att de flesta detaljplaner överklagas. I en artikel i tidningen Hem och hyra säger han att det är en myt.

– Ett påstående som förekommer är att alla detaljplaner överklagas och leder till långdragna processer och försenar bostadsbyggande, men det är en myt och jag ville visa hur det förhöll sig, säger han till tidningen.

Kjell Haglund har gått igenom alla i detaljplaner som fastställts i länet mellan 2000 och 2015. Av dessa överklagades 25 procent.

I Täby, där det byggs förhållandevis mycket, överklagas så lite som 23 procent. Jämför man med övriga kommuner i Roslagen blir skillnaden ännu större.

I Danderyd överklagades 26 procent av alla detaljplaner, medan Vallentuna låg på 30 procent och Österåker på 31 procent. Värst är det dock i Vaxholm. Där överklagades över hälften, 51 procent, av alla detaljplaner.

Vaxholms stadsbyggnadschef Susanne Edén säger till Hem och hyra att det beror på att nästan all mark som planläggs i kommunen är bebyggd eller ligger i anslutning till bebyggelse.