Var femte elev röker cannabis

Christoffer Bohman visade bilder på droger och drogrelaterade föremål.
Christoffer Bohman visade bilder på droger och drogrelaterade föremål.
Det knarkas mycket mer bland ungdomar på ­Lid­ingö än i Stockholm city, enligt polisen. I onsdags föreläste polisen för oroliga föräldrar.

Nu ska även kommunen ta fram en handlingsplan mot drogerna.

­Som Mitt i Lidingö Tidning berättade förra veckan har polisen under hösten genomfört en insats i hela länet för att hitta ungdomar som håller på med cannabis. Sammanlagt misstänktes 130 ungdomar för narkotikabrott och av dessa kom hela 70 från Lidingö.

– Vi var på Kungsholmen, i Vasa­stan och på Östermalm men vi fastnade på Lidingö och här hittade vi hela tiden fler barn som använde cannabis, säger Christoffer Bohman som ansvarade för insatsen.

63 av de 70 Lidingöungdomarna testade positivt och hade alltså använt narkotika. Polisen gick igenom ungdomarnas telefoner och hittade på det sättet fler och fler.

– Det vi såg var skrämmande. Det finns en liberal inställning till droger här på Lidingö, säger Christoffer Bohman.

I onsdags föreläste han för tonårsföräldrar och andra vuxna i Lidingö stadshus. En förälder undrade varför cannabisanvändandet är så stort på just Lidingö.

– Vi tror att knarket ökar där vuxenvärlden är frånvarande. Vi har sett många fall där föräldrar betalar bort sitt dåliga samvete. Sedan sprider sig kulturen snabbt när det väl har börjat, blev svaret.

I Lidingö stads egen undersökning svarar 15 procent av pojkarna i gymnasiet att de rökt cannabis under den senaste månaden. Motsvarande siffra för flickor ligger på cirka 4 procent. Nästan hälften av gymnasieeleverna svarar att de varit på en fest där det funnits hasch under det senaste halvåret. Och skolornas agerande är en del i problemet, menar Christoffer Bohman.

– När vi kontaktar skolor och säger att eleverna tar droger kommer det ofta fram att skolan känner till problemet men inte har velat ta upp det eftersom de är rädda att få dåligt rykte och förlora elever och därmed pengar, säger han.

Lidingö stad håller nu på att ta fram en handlingsplan mot drogerna. Kicki Winnerstam som jobbar som ungdomssekreterare i kommunen uppmanar föräldrar att höra av sig om de misstänker att deras barn eller andra barn använder droger.

Fakta

Varningstecken att se upp för

Återförslutningsbara plast­påsar: Många olika droger säljs i sådana påsar.

Folie: För förvaring av LSD.

Ögondroppar: Visine eller Clear eyes motverkar röda ögon.

Långa rizlapapper: Av märket OCB, används enbart för att rulla cannabis-cigaretter.

Cigaretter: Tobaken blandas med cannabis i rizlapappret.

Källa: Polisen