Min lokala hjälte

Var femte korv ska bort

Finn Scherman berättar att ett sätt att få fler att äta mer vegetariskt är att ställa salladsbuffén först. Samtidigt måste man nå de elever som motsätter sig vegetariskt eller menar att kött är enda vägen till protein.
Finn Scherman berättar att ett sätt att få fler att äta mer vegetariskt är att ställa salladsbuffén först. Samtidigt måste man nå de elever som motsätter sig vegetariskt eller menar att kött är enda vägen till protein.
Tio korvar blir åtta när Botkyrka kommun ska servera mer vegetariskt.

Förändringar väntar för både elever, pensionärer, kockar och politiker.

– Det här är en utmaning, säger kocken Finn Scherman på Tumba gymnasium.

Beslutet att dra ner på köttet skapar olika reaktioner i skolmat-­salen på Tumba gymnasium. Mer vegetariskt är toppen, tycker vissa elever. Urdåligt, tycker andra.

– Då kommer man att peta bort en massa och slänga, ropar en elev som på avstånd hört diskussionen.

Målet är att minska andelen kött med 20 procent till 2018.

Därtill ska matsvinnet halveras hos både pensionärer och skolbarn. Maten ska också bli mer ekologisk.

Kocken Finn Scherman på Tumba gymnasium antar utmaningen, även om han tycker den är tuff.

– Det här är en utmaning för oss i köken, men det krävs också attitydförändringar bland eleverna. Det finns en stark köttkultur understödd av stora kedjor, säger han.

Redan i år börjar gymnasiet med en helvegetarisk dag i veckan. Går det vegetariska inte hem är Finn öppen för gå tillbaka.

– Vi måste se till att eleverna äter så att de når studiemålen. Det märks direkt på skolans stämning om maten inte varit till belåtenhet under dagen, säger han.

Vid ett bord sitter några tjejer som välkomnar satsningen. Vid ett annat några killar där tre av fyra är skeptiska.

– Det måste vara gott då, säger Ropin Ohan.

De tycker att gårdagens falafel var lyckad.

Men att i en köttgryta byta ut en del av köttet mot proteinrika bönor går bara hem hos en av dem.

– Det låter godare, säger Michel Weinheimer.

Kommunens mål är att bli helt klimatneutral till år 2020.

– Vi jobbar för målet. För fem år sedan menade många att vi inte skulle klara att ha bilar och lastbilar som kan köras fossilbränslefritt. Det har vi nu, säger kommunalrådet Dan Gahnström (MP).

Vad tycker du om att äta mindre kött?

Wilma Sundin, estetiskt program, Tumba:

– Det är jättebra. Jag tycker inte om köttindustrin. Linser och bönor är något jag äter väldigt mycket redan.
Robin Varvemo, elprogrammet, Grödinge:

– Inte bra. Kött är godare, det smakar helt enkelt bättre. Risk att man inte får i sig protein med mer vegetarisk kost.
Sara Potrus, naturprogrammet, Tumba:

– Bra, jag tror det kan lyckas. Men det måste vara mat så att du står dig under dagen. Baljväxter är bra, men jag tror inte på att ta bort kött helt.
David Sjöberg, tryckeriprogrammet, Tumba:

– Det är en dålig idé. Jag ogillar inte direkt vegetariskt, men jag gillar kött mer. Jag skulle inte tycka om mer bönor i en köttgryta, till exempel.
Moa Robertsson, Nykvarn:

– Det är en bra idé. Jag tycker om både vegetarisk och kött. Vegetariska vårrullar är bra, men grönsakshamburgare går bort.