ANNONS

Var femte mötte döden ensam

Förra året mötte var femte Sollentunabo döden ensam.

I år satsar Sollentuna kommun extra på att förbättra vården i livets slutskede.
ANNONS

Ett av Socialstyrelsens mål för vård i livets slutskede är att nio av tio personer, eller 90 procent, ska ha sällskap av en annan människa i dödsögonblicket.

I Sollentuna har det målet inte blivit uppfyllt fullt ut de senaste åren. 2013 var siffran runt 80 procent, vilket innebär att var femte Sollentunabo dog ensam.

– Vi tror ju att en mänsklig närvaro har en väldigt stor betydelse när man slutar sina dagar och strävar efter att nå upp till 90 procent. I år ligger siffran på 83 procent så här långt, säger Anette Bolinder, kvalitetsansvarig inom äldre­omsorgen i Sollentuna kommun.

Hur många som har haft sällskap i dödsögonblicket har dokumenterats länge.

Men i år har Sollentuna kommun dokumenterat betydligt fler faktorer för att kunna förbättra vården i livets slutskede så mycket som möjligt.

– Vi har börjat göra en uppföljning på samtliga kvalitetsindikatorer var fjärde månad. Det är ett väldigt bra register som gör det lättare att upptäcka områden som behöver förbättras. Det vi tittar på nu är sambandet mellan smärtlindring och validering av smärta, säger Anette Bolinder.

Sollentuna kommun ansvarar för vården av äldre upp till sjuksköterskenivå, medan landstinget ansvarar för läkarinsatserna.

Samarbetet mellan sjuksköterskor och läkare är väldigt viktigt, förklarar Ann-Mari Godeberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Sollentuna kommun.

– Det kan handla om att ha bra rutiner kring vad som ska göras, till att alltid ha rätt läkemedel tillgängliga och en bra dokumentation. Vi har kommit väldigt långt de senaste åren i arbetet med vården i livets slutskede, säger Ann-Marie Godeberg.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.