ANNONS

Var fjärde rättegång vid Attunda ställs in

Nästan var fjärde brottmålsrättegång vid Attunda tingsrätt ställdes in förra året.

Det är den högsta siffran sedan 2008.

Regeringen vill att det ska bli lättare att döma någon i sin frånvaro.
ANNONS

Förra veckan kunde Lokaltidningen Mitt i berätta att antalet brottmålsrättegångar som ställs in på grund av att vittnen inte kommer ökar dramatiskt. Jämfört med 2009 är ökningen vid länets tingsrätter 135 procent och vid Attunda i Sollentuna handlade det om en fördubbling.

Lokaltidningen Mitt i sökte i förra veckan justitieminister Beatrice Ask (M) för en kommentar, men via sin pressekreterare avböjde hon och hänvisade i stället till Anti Avsan, moderat ledamot i justitieutskottet. Han berättar att regeringen nu i februari har presenterat en ny satsning för att få ner antalet inställda rättegångar. Men några direkta åtgärder för att få fler vittnen att komma till domstolen finns inte.

– Våra förslag avser i första hand tilltalade som inte kommer. Det är jämförelsevis få förhandlingar som ställs in på grund av att just vittnet inte kommer, säger Anti Avsan.

Vid Attunda tingsrätt ökade även det totala antalet inställda brottsmålsrättegångar förra året till 585 stycken. Det innebär att nästan var fjärde rättegång, 23,59 procent, ställdes in av olika anledningar. Det är den högsta siffran sedan 2008.

Likadant ser det ut vid länets övriga tingsrätter. Värst i hela landet är Stockholms tingsrätt där var tredje brottmålsrättegång ställdes in i fjol. Det är alldeles för många tycker Anti Avsan.

– Varje gång en förhandling ställs in leder det till negativa konsekvenser för enskilda, för domstolen och rättsväsendets olika aktörer.

Exakt hur mycket som de inställda rättegångarna kostar samhället vet ingen. Men en utredning som Riksrevisionen gjorde 2010 pekade mot hundratals miljoner kronor och visade att det i snitt kostade 11 000 kronor att ställa in en rättegång samma dag.

Bland regeringens föreslagna åtgärder finns att det ska bli möjligt att döma ut fängelsestraff på upp till sex månader trots att den åtalade inte är där, vilket kan jämföras mot dagens tre månader.

Framöver planerar regeringen också en utredning som ska titta på hur andra länder arbetar med de här frågorna.

ANNONS
Fakta

De vanligaste orsakerna

Källa: Domstolsverket

ANNONS