Var med och tävla med din godaste skolmat

I tävlingsjuryn sitter mästerkocken Sigrid Bárány samt Sodexos Alex Espinoza.
I tävlingsjuryn sitter mästerkocken Sigrid Bárány samt Sodexos Alex Espinoza.
Vill du bli årets elevkock 2013 på Lidingö? Då är det dags att skicka in ditt bästa matrecept till en ny tävling som ordnas på ön.

I juryn sitter bland andra Sveriges mästerkock 2012, Sigrid Bárány.

I torsdags gick startskottet för en tävling på tolv skolor på Lidingö. Alla elever som äter på skolor där tävlingsarrangören Sodexo ansvarar för maten får vara med. Totalt har 5 000 elever chansen att delta. Tanken är att elever ska skicka in ett recept på bra skolmat och vinnaren blir Lidingös elevkock 2013.

Alex Espinoza, Sodexos platschef på Lidingö skolor, berättar att tävlingsjuryn inte kommer att hinna smaka på alla bidrag.

– Vi kommer inte att laga alla rätter och provsmaka när vi gör vår bedömning. Det är ju flera matkunniga i juryn och som är vana att förstå lite hur det smakar utan att laga maten. Vi kommer att titta efter elevernas kreativitet och deras motivering till val av recept, säger han.

– Det gäller att skapa ett recept som är nytänkande och näringsriktigt, tillägger Alex Espinoza.

Av alla inskickade bidrag ska tre finalister utses. I tävlingsjuryn sitter bland andra Paul Lindquist (M), kommunalråd, och Sigrid Bárány, som vann TV4:s ”Sveriges Mästerkock” 2012. Hon stod för efterrätten i Torsviks skola när evenemanget presenterades i torsdags.

– Det är viktigt att få barn och ungdomar engagerade i skolmaten. Jag har märkt att många barn pratar om mat och det är därför bra att de nu kan få vara med och bestämma, säger hon.

Vad tycker du är viktigast med innehållet i tävlingsrecepten?

– Att det ska vara gott och att det är ett genomförbart recept som passar de flesta i smaken.

Vad tyckte du bäst om när du gick i skolan?

– Det var potatisbullar och jag använde inte lingon utan ketchup. Men jag gillade allt som till exempel leverbiff och pölsa, säger hon.

Finalbidragen ska serveras till samtliga elever som äter i skolrestaurangerna vecka 45. Därefter är det elevernas tur att rösta fram vinnaren. Prisutdelning kommer att genomföras någon gång under vecka 46 eller 47.

Fakta

Så gör du för att delta i tävlingen

Elever på dessa skolor får delta i mattävlingen; Torsvik, Sticklinge, Källängen, Bo, Klockargården, Rudboda, Kalvhagen, Käppala, Ljungbacken, Bodal, Larsberg samt Hersby gymnasium.

Kriterier och anmälningsformulär kommer att läggas upp på stockholm.energizonen.com.

Recepten ska skickas in senast den 16 oktober. Vinnaren belönas med en surfplatta och får sin maträtt serverad i skolorna.