Vår och sommar med Rio de Janeiro i Täbys rabatter

Varje år har Täbys kommunala rabatter ett tema för sin blomprakt. I år är det OS-staden Rio de Janeiro vilket innebär extra mycket färg.

Nu kring påsk är det dags att plantera ut årets första blommor i Täbys allmänna rabatter.

Varje år funderar Jenni Nordström, landsakpsarkitekt i Täby kommun, och hennes kolleger över vilket tema som ska styra blomvalet. Tidigare år har bland annat melodifestivalen, ätbara växter och Medelhavet fått leda valet av vår- och sommarblommor.

I år är det första gången ett sommar-OS hålls i Sydamerika. 5-21 augusti blir Brasiliens Rio de Janeiro fullt av idrottare och åskådare från hela världen.

Det ledde till idén att låta tanken på Rio styra kompositionen av årets Täby-rabatter.

– Rio ger förstås associationer till karneval och mycket färg och glädje, säger Jenni. Så i sommar kommer det framförallt att bli mycket dahlior i rabatterna.

Hon säger att på grund av vårt svenska klimat är urvalet av blommor med lite mer exotiskt uttryck större på sommaren än på våren.

Nu på våren planteras bland annat tulpaner, narcisser och penséer.

– Färgtemat fåra styra mer än formen där eftersom urvalet inte är lika stort bland vårblommorna. Alla våra sommarblommor är ju ursprungligen exotiska växter och här i Sverige klarar de sig bara när det är sommar.

Förutom dalior kommer Täbyborna kunna njuta av färgglad salvia, nikotania i kombination med knallrosa petunia i sommarrabatterna.

Sommarblommorna beräknas vara utplnaterade omkring midsommar.