ANNONS

Var sjätte kommun i Stockholm upphandlar den personliga assistansen – Tyresö är en av dem

Var sjätte kommun i Stockholms län har överlämnat den kommunala personliga assistansen till ett privat företag, skriver Dagens arena.

Tyresö blir nu en av dem – men politikerna är inte överens.
ANNONS

Enligt Dagens arena har den privat utförda assistansen ökat kraftigt. I dag har privata assistansföretag 65 procent av marknaden och kommunerna runt 25 procent. I själva verket har dock assistansbolagen en större marknadsandel än så. Allt fler kommuner väljer nämligen att överlämna driften till privata utförare i stället för att bedriva assistansen i egen regi, skriver tidningen.

Enligt SKL, som utrett varför kommunerna valt att upphandla assistansen, blir det billigare för kommunerna att låta ett bolag ta över driften. En viktig orsak är att de privatanställda personliga assistenterna har sämre anställningsvillkor än de kommunanställda.

I januari i år beslutade Tyresö kommun att lägga ut hela den kommunala assistansen på entreprenad eftersom kommunen inte fick ekonomin att gå ihop.

”På grund av utformningen av kommunens kollektivavtal kostar personlig assistans i egen regi mer än om den skulle utföras i privat regi”, motiverar nämnden sitt beslut, skriver tidningen.

Just nu håller Tyresö kommun på att arbeta fram upphandlingsunderlaget. Men några krav på anställningsvillkor för assistenterna kommer man inte ställa.

– Vi anser att det är något mellan arbetsgivaren och arbetstagaren, säger Andreas Jonsson (M), ordförande för socialnämnden i Tyresö kommun.

Carl-Johan Karlson (S), andre vice ordförande i socialnämnden, är kritisk till beslutet.

– Syftet med upphandlingen är att försämra villkoren för assistenterna för att uppnå en osäker kostnadsbesparing. Det är helt fel väg att gå. Dessutom innebär det ett ingrepp i valfriheten som allianspartierna säger sig vurma för. Nu kan man inte längre välja kommunen som utförare, säger han till tidningen.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.