ANNONS

Var ska vi bo? – Här ska vi bo:

Hur ska vi bo i framtiden?
Hur bor vi i framtiden? Vi skådade djupt i spåkulan och fann svaret.
Var bor pensionären, studenten och barnfamiljen i framtiden? Vi grävde i undersökningar och enkäter, ringde mäklare och tittade djupt i spåkulan. Det här är vad vi såg:
ANNONS

Entreprenörskollektivet K9.

I entreprenörskollektivet K9 på Östermalm måste du bli godkänd i en intervju innan du får flytta in. Foto: Anton Chernikov.

Studenten

Utopi: Student­korridoren uppgraderas till startupkollektiv och flyttar ut i natursköna bostadsområden. I huset­ finns kafé, bar och cykel­verkstad. Vi bor och jobbar på samma ställe. Entreprenörskollektiv för samman människor från hela världen.

Dystopi: Bostads­bristen tvingar oss att bo kvar hemma till vi är 30.


Växel­boenden för separerade föräldrar.

I Tyresö centrum planeras det för flera så kallade växel­boenden för separerade föräldrar. Illustration: Link Arkitektur

Barnfamiljen

Utopi: Bostäderna anpassas efter våra behov. Stadsodling, förskola, gym och restaurang med ekologisk profil ingår i fastigheten. Byggherrar specialiserar sig på bostäder för stjärnfamiljer och separerade föräldrar. ”Skilsmässolägenheter” gör det möjligt att leva isär, utan att flytta på barnen. Ekobyn får ett uppsving. Och villaförorterna förtätas med klimatvänliga villor.

Dystopi: Vi bor allt trängre och de höga priserna tvingar oss att göra om vardagsrummet till sovrum när barnen blir tonåringar.


Framtidens äldreboende?

Tropisk värme och boulebana. I framtiden bor Stockholms pensionärer i små, slutna paradis. Foto:

Pensionären

Utopi: Allt fler bor i livsstilsboenden som ”Bovieran”. På kvällarna erbjuds musikunderhållning i en tropisk trädgård och på dagarna deltar vi i kvarterets egen bouleturnering. Hbtq-boendena blir fler och det byggs äldreboenden som är anpassade för just ditt kompisgäng.

Dystopi: Allt färre får plats på äldreboenden och inlåsningseffekter gör att många tvingas bo kvar ensamma i för stora lägenheter, utan hiss.

ANNONS

Vilken blir årets Stockholmsbyggnad 2017?

Årets Stockholmsbyggnad 2017
Kolla in årets tio finalister och rösta på din favorit!


Förra året vann Arkitekthögskolan


Spana in de tidigare vinnarna här!


De skissar på framtidens Stockholm

Unga arkitektstudenter.
Ta farväl av slutna kvarter i monotona färger. I framtiden bor vi i klimatvänliga skilsmässohus i trä. Eller?


Senaste trenden – att bo som på hotell

Continental i Stockholm.
Hotelliknande fastig­heter med trygga ”allt i ett”-koncept är den ­senaste trenden.