Var tredje elev stannade hemma

Många var borta från Tungelsta skola i slutet av förra veckan. De flesta av barnen var hemma på grund av föräldrars oro att de skulle bli sjuka, menar rektor Johan Ahlkvist.
Många var borta från Tungelsta skola i slutet av förra veckan. De flesta av barnen var hemma på grund av föräldrars oro att de skulle bli sjuka, menar rektor Johan Ahlkvist.
Nästan en tredjedel av personalen och mellan 200 och 300 elever stannade hemma.

Misstänkt vinterkräksjuka slog till med enorm kraft på Tungelsta skola i slutet av förra veckan.

– Jag har jobbat 18 år i skolan och aldrig varit med om något liknande, säger rektorn Johan Ahlkvist och tittar ut över skolgården.

Det är ödsligare än vanligt både där ute och i klassrummen på torsdagseftermiddagen. Några enstaka elever är på väg hem, några har lektion, men många stolar står tomma. Det var i onsdags det slog till. Johan Ahlkvist möttes av 30 sjukanmälda av drygt 100 ur personalstyrkan när han kom innanför dörren. Några timmar senare började enstaka elever må illa.

– Mellan fyra till åtta elever kräktes på skolan, säger han.

Både han och fem till tio oroliga föräldrar kontaktade Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.

– De sa på en gång att de inte trodde på matförgiftning i detta fall, säger Johan Ahlkvist.

När Lokaltidningen Mitt i besöker skolan är hundratals elever hemma.

– Mellan 200 och 300 av 840 elever är hemma. Men i mer än hälften av fallen handlar det om föräldrar som inte vill riskera att barnen blir sjuka.

På torsdagen delade vårdcentralen ut provrör till skolan för att få in avföringsprover.

– Vinterkräksjukan var vår första misstanke, men vi håller öppet för andra orsaker tills analys-svaren är klara i början av nästa vecka (läs den här veckan), säger Maria-Pia Hergen, epidemiolog och smittskyddssjuksköterska på Smittskydd Stockholm.

En av skolans anställda, som vill vara anonym, misstänker i stället att sjukan beror på en köttfärslimpa som serverades i början av veckan.

Men Johan Ahlkvist utesluter det.

– Närmare 1 000 personer åt köttfärslimpan och det borde ha slagit till tidigare i så fall.

Skolan gjorde en rejäl rengöring av ytor under torsdagen för att säkra att inte dörrhandtag eller bänkytor var smittkällor.

Maja Berggren, miljöinspektör på miljö- och hälsoskyddsförbundet, gick igenom rutiner och förebyggande åtgärder med skolan.

– Väldigt ovanligt att så här många insjuknar. Vi har fått in flera tips från vuxna om att det kan handla om maten, bland annat köttfärslimpan och gröten, och det kan inte uteslutas att det handlar om maten. Men vi misstänker vinterkräksjuka eftersom symptomen stämmer, säger Maja Berggren.

Fakta

Så slipper du drabbas av vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka är väldigt smittsamt. En person kan smitta många andra.

Symptomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk, yrsel och feber.

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus, som finns i två former: noro- och sapovirus. Norovirus är det som drabbar flest.

De flesta smittas mellan november och april.

Viruset sprids genom kontakt med smittade och via mat som någon sjuk har lagat.

Tvätta händerna noga med tvål och vatten. Använd gärna handsprit som komplement.