Var tredje inbrott sker med slunga

Låsslungan förs in genom brevinkastet. Om det inte finns någon kåpa över låset kan vredet vridas om och dörren öppnas. Efter inbrottet har Sara skaffat låskåpa, men hon har svårt att känna sig trygg.
Låsslungan förs in genom brevinkastet. Om det inte finns någon kåpa över låset kan vredet vridas om och dörren öppnas. Efter inbrottet har Sara skaffat låskåpa, men hon har svårt att känna sig trygg.
Spårlöst, ljudlöst tog sig tjuvar in i lägenheten i centrala Sundbyberg och stal vigselringar och dopgåvor.

– Jag har svårt att sova och litar inte på någon längre, säger Sara efter inbrottet.

När Sara skulle låsa upp dörren till sitt hem vid 16-tiden förra fredagen märkte hon att det redan var upplåst. Hon förstod att något var fel och började i panik skrika sin mans namn.

I samma stund hörde hon snabba steg nedför trappan och en duns när porten gick igen.

På ytterdörren såg ingenting konstigt ut. Inga märken från brytverktyg. Men i sovrummet möttes Sara av utdragna lådor och familjens tillhörigheter huller om buller på golvet. Parets vigselringar saknades, liksom ett guldarmband och barnens doppresenter.

Sara har mått dåligt efter inbrottet.

– Jag har svårt att sova och är misstänksam mot alla. Precis så man inte vill vara. Jag vaknar på nätterna och tänker på vad som hänt om jag haft med barnen hem den där dagen, eller om tjuvarna attackerat mig. De var ju kvar i huset när jag kom hem. Jag känner mig inte trygg längre, säger Sara, som egentligen heter något annat.

Polisens teori är att tjuvarna använt sig av en så kallad låsslunga – ett verktyg utformad som en mekanisk arm, som förs in genom brevinkastet. Saknas kåpa över låset kan vredet lätt vridas om med verktyget.

På Saras dörr fanns ingen kåpa.

– Det känns så sjukt onödigt. Ett sådant litet lock kostar 300 kronor och hade vi haft det hade vi sluppit den här mardrömmen, säger hon.

Enligt polisen blir inbrott där tjuven använt låsslunga allt vanligare.

– Det är ett ganska effektivt sätt att ta sig in på. Det låter inte och gör ingen åverkan. Är man flink kan det gå ganska fort. Många kommer hem och upptäcker att det varit inbrott utan att det syns, eller att någon granne märkt det, säger Mats Eriksson, informationsansvarig på Västerortspolisen.

Ett stickprov som Västeorortspolisen gjort i inbrottsstatistiken vecka 40 visar att en tredjedel av de anmälda lägenhetsinbrotten begåtts med hjälp av låsslunga.

– Vi misstänker att det är organiserat, men det är svårt att bevisa, säger Mats Eriksson.

Inbrott med låsslunga är särkilt svårtutrett då det ofta saknas vittnen och spår.

I Saras fall finns ingen misstänkt. Hon har skaffat låskåpa och extralås, det rekommenderar hon alla att göra. Men grannar måste också hjälpas åt att hålla koll, tycker hon.

– Det troliga är att tjuvarna gick in efter någon i porten, eller blev insläppta. Man får inte vara så naiv tycker jag. Grannar måste börja samarbeta och hålla ögon och öron öppna. För mig var det här ett wake up call, men det är tragiskt att detta behövde ske först, säger Sara.

Vi tror att det är organiserat, men det är svårt att bevisa

Fakta

Låskåpa bästa skyddet

I Sundbyberg har 13 inbrott anmälts från 1 september till 13 oktober.

Inbrotten med låsslunga ökar. Men det är relativt lätt att skydda sig, enligt polisen:

Skaffa låskåpa om dörren saknar det. Se till att använda kåpan, även när du är borta en kort stund. Den måste slå till över vredet för att inte kunna öppnas.

Har du dubbla lås, använd det så gör du det svårare att komma in.