ANNONS

Många stör sig på buller och trafik

Nästan alla Sundbybergsbor är generellt nöjda med livet, enligt länsstyrelsens undersökning. Men var tredje invånare stör sig trafik och nedskräpning i sitt bostadsområde.
ANNONS

I länsstyrelsens medborgarundersökning har 15 000 personer svarat på frågor om hur de trivs med livet, hur de upplever sin närmiljö och mycket annat. Nio av tio invånare i länet är nöjda med livet och det stämmer även för Sundbybergarna.

Undersökning visar bland annat att det finns problem med buller, trafik och nedskräpning i Sundbybergs bostadsområden. På frågan om nedskräpning är ett stort problem i bostadsområdet svarar var tredje invånare att det stämmer ”ganska eller mycket bra”. Lika många i kommunen håller med om att trafiksituationen i bostadsområdet är ett stort problem.

Stefan Bergström (C) är ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden. Han är inte förvånad över resultaten.

– Sundbyberg är landets mest tättbefolkade kommun och vi har mycket genomfartstrafik på våra gator, säger han.

De stora ombyggnader som sker och har skett i centrala Sundbyberg har gjort trafiksituationen stökigare. Kommunen jobbar för att få till en bättre situation genom en mobilitetsplan som ska bli klar i vinter.

– Framkomligheten för gående, rullstolsburna och cyklister sätts främst, berättar Stefan Bergström.

I förra veckan åkte han och andra representanter från staden till Malmö och Köpenhamn för att studera hur de städerna fått till en bra trafikinfrastruktur.

För att minimera buller försöker kommunen att föregå med gott exempel genom att kontinuerligt byta ut äldre fordon mot el- eller bränslecellsfordon som är tystare. Vid utbyggnaden av nya områden i Västra Ursvik ska kommunen anlägga en bullervall som utestänger ljud från E18.

Nedskräpningen belyste Lokaltidningen Mitt i Sundbyberg i somras. Att många slänger fimpar och annat skräp omkring sig märks på stadens renhållningsbudget. Tömningen av papperskorgar och skräpplockning kostade skattebetalarna tre miljoner kronor förra året, vilket var en ökning med 15 procent jämfört med året innan.

ANNONS

– Vi har på prov satt ut nya solcellsdrivna papperskorgar i centrum och i Rissne som komprimerar skräpet. På andra ställen har sådana papperskorgar minskat nedskräpningen, säger Stefan Bergström.

Fakta

Var tredje irriterar sig på trafiken

Buller är ett stort problem i mitt bostadsområde:

29 % av Sundbybergsborna anser att det stämmer ganska eller mycket bra (länssnitt: 24,2 %).

Nedskräpning är ett stort problem i mitt bostadsområde:

34,2 % av Sundbybergarna anser att det stämmer ganska eller mycket bra (länssnitt 26,6 %).

Trafiksituationen är ett stort problem i mitt bostadsområde:

34 % av Sundbybergsborna anser att det stämmer ganska eller mycket bra (länssnitt 28,9 %).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.