Var tredje lärare på ön obehörig

I förra veckan var 8 av 41 lärare på högstadiet i Torsvik ännu obehöriga.
I förra veckan var 8 av 41 lärare på högstadiet i Torsvik ännu obehöriga.
Lidingö placerade sig i botten när det gäller andelen behöriga lärare under förra läsåret, visar siffror från Skolverket.

Torsviks skola var sämst i klassen bland de kommunala skolorna.

Från och med den 1 juli krävs giltig legitimation för att en lärare ska få betyg och bli tillsvidareanställd. De nya kraven har ställt till bekymmer på många skolor runt om i landet.

På Lidingö hade 68,1 procent av grundskolelärarna behörighet och legitimation i minst ett ämne under förra läsåret, enligt en sammanställning som nyhetsbyrån Siren gjort utifrån nya siffror från Skolverket. Det är en låg andel som placerar Lidingö på plats 259 av landets alla kommuner.

Enligt Per-Åke Henriksson, utbildningschef på kommunen, är statistiken en helt annan i dag.

– Det är en del Lidingölärare som inte fått sina legitimationer men det antal jag har fått fram vid en rundringning till alla rektorer är vida understigande den siffran. När det gäller behörighet i grundskolan är situationen inte sämre på Lidingö än i andra kommuner, säger Henriksson.

Lidingö stad håller på att upprätta ett eget register över lärarlegitimationer, men har i dag ingen exakt statistik.

Även om en del lärare har fått sin legitimation sedan Skolverket sammanställde siffrorna, så visar jämförelsen ändå att Lidingös rektorer haft en tuff start inför hösten. De bästa kommunerna, Ydre och Karlstad, hade redan förra läsåret över 92 procent behöriga.

– Det är svårrekryterat, särskilt matte och NO är jättesvårt. Vi har en annons ute för mellanstadiet nu och det är i princip ingen sökande. Det finns inte tillräckligt många lärare, Lärarbristen är väldigt oroande, säger Sara Dahl, rektor för högstadiet i Torsvik.

Torsviks högstadium hamnar sist bland Lidingös kommunala skolor i jämförelsen, med 59,5 procent behöriga lärare förra läsåret. Sedan dess har fler hunnit få sin legitimation, men senast förra veckan var ännu 8 av 41 lärare på högstadiet på Torsvik obehöriga.

Flera av dem håller på med de sista delarna av sin utbildning.

– Till våren blir det bara tre obehöriga och vi har redan nu ämnesbehörighet i alla ämnen. Alla lärare på vår skola arbetar i team och planerar, genomför, utvärderar och bedömer undervisningen tillsammans så det finns lärare som kan sätta betyg i alla ämnen, säger Sara Dahl.

Friskolorna ligger generellt sett sämre till än de kommunala när det gäller lärarbehörighet, visar sammanställningen. I vissa fall finns det förklarliga skäl. Futuraskolan får exempelvis bara lite drygt 13 procent behöriga lärare.

– Vi har en tvåspråkig profil och utländska lärare. Vi har inga outbildade lärare, men de har inte alltid svensk lärarlegitimation. De har rätt att sätta betyg i sina ämnen om de undervisar på andra språk än svenska, säger Marie Burman, vice vd på Futuraskolan.

Fakta

Behöriga lärare – skola för skola

Andel behöriga lärare i Lidingös grundskolor läsåret 2014/15: