Var tredje ung kan tvingas lämna stan

Var tredje ung stockholmare funderar på att lämna huvudstaden eftersom det finns för få bostäder.

Nu vill stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) att fler hyresrätter byggs.

Stockholm växer, och enligt beräkningar kommer befolkningen att ha ökat med 129 000 personer inom tio år.

Men samtidigt funderar 29 procent av stans unga medborgare på att lämna 08-området, enligt en undersökning från Stockholms Handelskammare.

– Det är oerhört oroväckande. Stockholm går bra nu, men vi riskerar att få kompetensbrist om högutbildade flyttar, säger Handelskammarens vd Maria Rankka.

19-åriga Madelene Schiller har precis flyttat från föräldrarna på Östermalm till Lund för att plugga.

– Jag ville flytta hemifrån och samtidigt plugga. Skulle jag stannat i Stockholm skulle jag antagligen varit tvungen att bo kvar hemma eftersom kötiderna för hyresätter är för långa. Och att hyra i andra hand skulle bli för dyrt, säger hon.

Tusen stockholmare i åldern 18–35 deltog i undersökningen, och ett av de viktigaste skälen för flyttfunderingarna var svårigheterna att hitta bostad.

Östermalm är en av de stadsdelar där det är svårast att hitta boende.

När Lokaltidningen Mitt i bad Stockholms stads bostadsförmedling att ta fram snittkötiden för en hyresätt i stadsdelen finns inte tillräckligt med underlag. Färre än 20 hyresätter har förmedlats under 2012 och 2013.

På Gärdet finns hyresrätter, men där krävs det i snitt 13,6 år i bostadskön. En kö som inte går att ställa sig i förrän man fyllt 18 år.

– Det är inte förvånande att bostadsbristen är den stora anledningen till att många unga funderar på att flytta. Vi måste bygga mer och det måste bli mer rörlighet på bostadsmarknaden, säger Maria Rankka.

Regina Kevius, stadsbyggnadsborgarråd (M), tycker att det är bra att bostadsbristen uppmärksammas.

– Det byggs redan väldigt mycket men jag önskar att vi kunde få fler hyresrätter på Östermalm, säger hon.

Fakta

Så lång är kötiden för en hyresrätt