”Låt folk vara anställda till 71”

Thomas Helleday, Kommunhuset.
Thomas Helleday, Kommunhuset.
Det är resursslöseri att låta äldre gå i pension om de vill jobba.
Täbyliberalen Thomas Helleday vill låta kommunanställda jobba till 71.
– Människor slutar fast de fortfarande har mycket att ge, säger han.

När han läste om Lena Lindberg som vid 75 års ålder fortfarande jobbar på Ångarens äldreboende bestämde han sig för att ta tag i ett förslag han länge gått och lurat på.

– Jag tyckte det var jätteintressant, säger han. Här har vi någon som jobbar på timme men kanske hellre skulle vilja vara fast anställd. En jättebra människa som vi inte tar vara på ordentligt. Det är ett otroligt resursslöseri när människor slutar fast de kan ha mycket att ge och kanske vill vara kvar.

Jag ska jobba till 75. Jag är helt inställd på det.

Thomas Helleday, L, Täby

Han vill nu ha höjd pensionsålder, rätt att jobba till 71 års ålder, för anställda i Täby kommun.

– Det här är ett förslag till Täby kommun som arbetsgivare. Som arbetsgivare kan vi faktiskt göra det. Las reglerar egentligen bara vad som är det lägsta vi får göra. Men inget hindrar att vi inför regler som förbättrar för arbetstagaren.

Ser du någon risk att pensionsåldern så småningom pressas uppåt, även för dem som inte vill jobba längre?

– Nu är pensionsåldern 65 och man har rätt att jobba till 67. Det kommer förslag på att höja pensionsåldern ännu mer. Jag tycker det är viktigt att man ska kunna jobba längre om man vill. Det finns nog några som gör det också av ekonomiska skäl. Jag ser inget negativt med det.

Att de som jobbar längre därmed får färre pigga och lediga år kvar av sin pension ser han inte som ett problem.

– Jag ser det mer som att man har möjligheten. Någonstans finns ju en frivillighet. Vill man kan man ju gå vid 65 eller 67. Då påverkas man inte alls av mitt förslag.

Hur vill du själv göra?

– Jag ska jobba till 75. Jag är helt inställd på det. Det ska ju vara roligt att jobba. Förutom mina politiska uppdrag är jag marknadsanalytiker. Egna företagare jobbar ju ofta längre. Varför skulle inte de som jobbar i kommunen få göra det?

Även i Vallentuna kan Liberalerna komma att driva frågan om höjd pensionsålder till 71 för kommunanställda. Partiets gruppledare Ylva Mozis berättar att de spikar sina program under våren och att frågan kan komma upp då.

– Jag kan absolut tänka mig det. Liberalerna vill att de som vill ska ska ha rätt att arbeta längre. Men det ska inte vara ett tvång utan en möjlighet. Vi måste se att även äldre är individer med egna önskemål, intressen och engagemang. Vill man fortsätta bidra på sin arbetsplats ska det ses som en tillgång för samhället.