ANNONS

Våra husdjur blir allt fetare

Hundarna och katterna går i våra fotspår.

Allt fler husdjur är överviktiga.

– Jag skulle uppskatta att nära hälften av husdjuren som kommer till oss är mer eller mindre överviktiga, säger Erica Wiss, veterinär på AniCura djursjukhuset Albano i Danderyd.
ANNONS

Snart står julen för dörren – och med den är det inte bara vi människor som riskerar att öka i vikt. Många djur får smaka på julskinka, prinskorvar och köttbullar.

– Jag tror inte att folk är medvetna hur många kalorier en köttbulle innehåller. För en liten hund eller katt kan det snabbt bli väldigt mycket och i längden leda till en massa olika sjukdomar, säger Erica Wiss.

Enligt henne är övervikt hos våra husdjur ett växande välfärdsproblem. I takt med att vi blir fetare blir djuren detsamma.

– Över ett längre tidsspann blir våra djur fetare och fetare, säger hon.

När Mitt i Danderyd besöker djursjukhuset är det full fart på det vattenfyllda löpbandet. 8-årige taxen Teddys korta ben pinar på för allt vad de är värda.

– Teddy gick upp från sex till nio kilo efter en operation. Det gick väldigt fort. Nu har han gått ner till 8,2 kilo, men vi ska ner till 6-7 kilo. Han kommer hit och löper 28 minuter en gång i veckan, berättar husse Rutger Forss, som gör allt för att få tillbaka sin bäste vän i normalvikt.

En annan som kämpar med att gå ner i vikt är hunden Nalle. Som mest var han uppe i 37,5 kilo, men med hård träning och noggrann kost har matte Christina Matsson Fröjd fått ner Nalle till 28,2 kilo.

– Han behöver gå ner några kilo till, men det går åt rätt håll. Jag har själv haft lite svårt att gå och det drabbade Nalle lite. Som värst såg han ut som en Belgian Blue, jag blev blind för min egen hund, säger Christina självkritiskt.

Men det är inte alla hussar och mattar som har samma självinsikt. Erica Wiss vittnar om att många blir sårade när veterinärerna påpekar att det nog är dags för deras älskling att banta lite.

ANNONS

– Det är känsligt att kritisera andras barn och husdjur, men vi gör ju inte detta för att vara elaka utan för djurens bästa. Vi vill ju att folk ska få behålla sina kompisar så länge som möjligt, säger hon.

Om övervikten skulle vara riktigt grov kan veterinären tvingas slå larm och det kan i extremt sällsynta fall bli ett djurskyddsärende.

– Vid för stor övervikt kan djurens välmående påverkas kraftigt och då är det vår skyldighet att slå larm. Vi har haft katter som vägt tio kilo, en katts normalvikt är cirka fyra-fem kilo, säger Erica Wiss.

Anledningarna till att ett djur blir överviktigt kan precis som hos oss människor vara många, men oftast handlar det om att många ägare ger fel kost och göder sina djur för mycket. Ett allt för passivt leverne är en annan orsak.

Enligt en undersökning som djurfodersföretaget Animail gjorde tidigare i år är uppskattningsvis 20-30 procent av husdjuren i Sverige överviktiga.

Fakta

Så påverkas ditt djur av övervikt

Hundar: Kan på grund av fetma åka på samma typ av sjukdomar som vi människor gör. Det handlar om hjärtproblem, ledproblem, cirkulationsrubbningar, sämre immunförsvar, leversjukdomar och diabetes. Alla dessa symptom och sjukdomar är ibland rasrelaterade, men övervikt kan hjälpa till att framkalla dem.

Katter: En för tjock katt drabbas lättare av sjukdomar som i många fall förkortar kattens liv. Exempel på sådana är sjukdomar i leder, hjärta, lungor och lever samt diabetes. En överviktig katt kan också få problem med huden eftersom det kan vara svårt för den att tvätta sig ordentligt. Ofta gör övervikten katten tröttare och på ett sämre humör.

Hägernäs veterinärpraktik

Radarvägen 3, Täby

Täby Kyrkby Veterinärklinik

Midgårdsvägen 4, Täby

Evidensia Djurkliniken Arninge

Mätslingan 18, Arninge

AniCura Djursjukhuset Albano

Rinkebyvägen 21, Danderyd

Djursholms Veterinärsklinik

Östbergavägen 20, Djursholm

Veterinären i Vallentuna

Tellusvägen 25B, Vallentuna

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.