Varannan fick inte sommarjobb

Östermalms unga har fått fler sommarjobb än någonsin.

Trots det blev varannan sökande utan arbete.

Så sent som i mars trodde Öster­malms stadsdels­förvaltning att man inte skulle få fler sommarjobb än under 2013 – bara 60 stycken. Detta trots att staden centralt lovade en storsatsning på fler feriearbeten.

Men när sommarjobbarna nu strax ska börja har stadsdels­förvaltningen kunnat ge 185 unga jobb. Det är fler än någonsin tidigare­.

– Det har varit en stor ökning. Vi har fått mer pengar att använda för att anställa ung­domar. Det är otroligt kul att kunna erbjuda så många jobb i år, ­säger Jennie Oukbir, ­ansvarig för sommarjobb i norra innerstan på Stockholms stad.

Men trots ökningen blev nästan varannan sökande utan jobb. 361 ungdomar på Östermalm sökte de 185 jobben.

– Det är klart att det är tufft att få jobb. Anledningen till att det är fler som har fått nej i år är att fler har sökt, eftersom vi i år har fler årskullar. Ungdomarna är från 16 till 19 år gamla den här gången, säger Jennie Oukbir.

Andra veckan i juni går de första ungdomarna ut. Och ­sedan löper det på. De sista ­slutar jobba den 21 augusti.

– De vanligaste jobben är inom barnomsorg och äldre­omsorg. Tanken är att man ska stå för kvalitetshöjande insatser. Som att följa med på ­promenader, sätta en guldkant på vardagen helt enkelt, säger Jennie Oukbir.

Precis som vanligt lottades jobben ut bland Östermalms­kidsen som sökt.