ANNONS

Varannan nia vill bort från Lidingö

Martin Norrby, Linnéa Nilsson, Jacob Tengström, Fanny Larsson och Suzanna Ospina Ivarsson.
Martin Norrby, Linnéa Nilsson, Jacob Tengström, Fanny Larsson och Suzanna Ospina Ivarsson.
Valet till gymnasiet är ett av de första stora besluten i livet. För många niondeklassare handlar det både om att gå sin drömutbildning och att komma bort från ön. Varannan väljer ett gymnasium i en annan kommun.
ANNONS

Den preliminära intagningen till gymnasieskolorna i Stockholm har nyligen kommit. I ett försommarvarmt klassrum på Käppala skola på Lidingö sitter niondeklassarna Martin Norrby, Suzanna Ospina Ivarsson, Linnéa Nilsson, Jacob Tengström och Fanny Larsson och pratar om sina gymnasieval. Alla utom Fanny har sökt till skolor inne i stan. Hon sökte först till Manillaskolan, men har ändrat sig efter det preliminära beskedet.
– Jag kände i början att jag ville komma in till stan, men sen tänkte jag att det blir jobbigt att åka varje dag. Det tar en timme att åka kommunalt till Manilla­skolan.
Nu har hon i stället sökt till ekonomiprogrammet på Hersby gymnasium.

”Det är ganska homogent på Hersby, man vill ha nytt utbud och nya människor.”

För de andra var det viktigt att komma ifrån Lidingö.
– Jag är rätt trött på Lidingö. Man känner de flesta här och utbudet på Hersby är inte så stort, säger Linnéa Nilsson, som valt estetiska programmet med teaterinriktning på Internationella engelska gymnasiet.
– Det är ganska homogent på Hersby, man vill ha nytt utbud och nya människor, säger Martin Norrby, som valt estetiska programmet med teaterinriktning på Södra latin.
Han får medhåll av Suzanna Ospina Ivarsson, som valt estetiska programmet med dansinriktning på Södra latin och Jacob Tengström, som valt ekonomiprogrammet med juridikinriktning på Internationella engelska gymnasiet.

”Det skulle vara kul med en skola med mer estetisk inriktning på Lidingö. Vi måste åka ut från ön för att få estetiska program.”

Framför allt är det att behöva gå med samma personer genom hela skolgången som får dem att välja bort Lidingö. Om Gångsätra gymnasium hade varit kvar hade de kanske kunnat tänka sig att stanna på ön.
– Det var lite kul att det fanns två skolor att välja på. Då kom alla in, nu gör inte alla det. Det är tråkigt för de som inte kommer in, säger Fanny Larsson.
– Och man kommer ifrån det här med att det bara är samma människor, det blir lite mer uppdelat, säger Linnéa Nilsson.

Suzanna Ospina Ivarsson bestämde sig redan i sexan för att hon ville dansa på gymnasiet.
– Det skulle vara kul med en skola med mer estetisk inriktning på Lidingö. Vi måste åka ut från ön för att få estetiska program.

”Från början ville jag bara gå natur, men det var många som sa att det var jättejobbigt och att jag inte skulle välja det.”

För Martin och Suzanna var gymnasievalet ganska enkelt, de visste att de ville studera teater respektive dans. Men de andra har funderat ett tag.
– Från början ville jag bara gå natur, men det var många som sa att det var jättejobbigt och att jag inte skulle välja det. Och många har sagt att det var bättre att gå i en friskola, att det var mer fritt än en kommunal skola, säger Jacob Tengström.
– Jag var osäker. Mina föräldrar ville inte att jag skulle gå estet. De ville att jag skulle gå något mer seriöst, säger Linnéa Nilsson.
De berättar att många av deras kompisar har haft svårt att välja.
– Jag har kompisar som vill gå på Hersby, men ändå lämna ön, så de har varit väldigt osäkra, säger Suzanna Ospina Ivarsson.

ANNONS

”Det är lite läskigt. Jag har aldrig bytt skola, så det är första gången som jag börjar i en helt ny klass.”

– Mina föräldrar gjorde misstaget att gå på linjer som de inte tyckte om. Så till mig har det sagt att jag ska göra det som jag tycker är kul, säger Martin Norrby.
Trots att det ännu är några månader kvar tills de börjar gymnasiet är de redan lite pirriga.
– Det är lite läskigt. Jag har aldrig bytt skola, så det är första gången som jag börjar i en helt ny klass, säger Fanny Larsson, som ändå känner några från skolan som också ska börja på Hersby.
Martin och Suzanna vet redan nu att de kommer att gå i samma klass och Linnéa och Jacob ska gå i samma skola.
– Om vi inte hittar några kompisar så kan vi i alla fall äta lunch tillsammans, säger Linnéa.
– Ja, det är en bra reservplan, säger Jacob.
Och även om de inte aktivt valt samma sak som kompisarna är det ändå en trygghet att i alla fall känna någon.
– Jag tror inte att jag hade vågat börja på en skola helt själv, säger Fanny.
– De flesta börjar ju själva, så alla är ju nervösa, säger Linnéa.
Jacob är inte lika orolig, han tror att det kommer att gå ganska snabbt att komma in i gemenskapen.
– Jag känner flera som kommer att gå i tvåan och trean. Jag vet att de människorna är bra och att de gillar gemenskapen, så jag litar på att det är bra.

Fakta

Här vill Lidingöelever plugga

Här gick elever med Lidingö som hemkommun i gymnasiet 2016

50,3 procent på Lidingö.
41,2 procent i Stockholm.
1,8 procent i Nacka.
1,2 procent i Danderyd.

Källa: Skolverket

Rektorn: Skola, kamrater och närhet viktigare än program

Ungefär hälften av gymnasieeleverna stannar på Lidingö. Men varken Hersby gymnasium eller Stillerska filmgymnasiet ser något mervärde i att försöka hålla kvar fler elever på ön.
– Nej, vi försöker vara en attraktiv skola i allmänhet, säger Christer Yllner, rektor på Hersby.
Till Hersby gymnasium söker elever från hela Stockholm. De allra flesta kommer ändå från Lidingö, men några kommer från Stockholm, Nacka, Täby och Danderyd.
– Vi har en stor grupp som vill in på Hersby. De söker skola i första hand, vi ser att de söker naturvetenskaps-, ekonomi- och samhällsprogrammet. Det är viktigare med skola, kamrater och närhet än program verkar det som, säger Christer Yllner.

”Ett sundhetstecken att elever söker sig över bron”

– Vi förlorar nog en del av de absolut bästa eleverna. Vi har ett gäng som har över 300 poäng, men de riktiga spetsarna förlorar vi till skolor inne i stan.
– Det är naturligtvis lite tråkigt, samtidigt som jag har förståelse för det. Eleverna har gått här i nio år och det finns bara 5–6 högstadieskolor på Lidingö och alla känner varandra. Det är ett sundhetstecken att elever söker sig över bron.
Att Gångsätra gymnasium inte längre finns kvar tror han inte har påverkat speciellt mycket.
– Gångsätra och Hersby hade tidigare hälften av eleverna på Lidingö. Nu har vi lite mindre än 50 procent som kommer in här. I och med att man tog bort komvux från Hersby och byggde om så fick vi plats med fler elever.

De flesta sökande får plats på Stillerska

Till friskolan Stillerska filmgymnasiet söker elever från hela Sverige. Trots det är många av eleverna Lidingöbor.
– De flesta är från Stockholm, sen kommer Lidingö och resten är blandat från hela Sverige, alltifrån Kalmar till Dalarna, säger rektor Anette Lorenzen.
De flesta som söker till Stillerska får plats på skolan.
– Vi har inte så höga antagningspoäng. Vi är inte så intresserade av betyg. De måste såklart vara godkända i grundskolan, men att man är intresserad av film är det viktigaste. Vi har intervjuer med eleverna innan de kommer in.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.