ANNONS

Varannan dag rånas ett barn i västerort

Ungdomsrån.
Rånen mot personer under 18 år ökar kraftigt - och oftast är även förövarna unga.
Unga rånar unga – för ingenting mer än en jacka, ett par hörlurar eller några enstaka hundralappar i kontanter. I västerort har ungdomsrånen mer än fördubblats på bara ett par år.
– Det går åt fel håll, helt klart, säger Matti Rönnqvist, kommunpolis i Bromma.
ANNONS

En genomgång av de anmälda rånen mot personer under 18 år visar en kraftigt ökning under de två sista åren.

Fördubbling på två år

I Bromma, Hässelby-Vällingby, Järva, Sundbyberg och Solna anmäldes under åren 2018-2019 totalt 355 fall – nästan ett ungdomsrån varannan dag. Det kan jämföras med de två föregående åren 2016-2017, då totalt 172 fall anmäldes, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

I Solna har ungdomsrånen nästan tredubblats. I Sundbyberg och Bromma har de mer än fördubblats under perioden. Även i Hässelby-Vällingby och Spånga-Tensta ökade rånen, medan Rinkeby-Kista går emot trenden och noterade en viss minskning.

Yngsta offret 10 år

Ett nedslag i Bromma visar att 40 ungdomsrån där anmäldes bara under 2019. Vid fem av rånen användes vapen. Nio av rånen var riktade mot barn under 15 år. Det yngsta offret var bara 10 år.

Just Bromma drabbades våren 2019 av en kraftig ökning av ungdomsrånen, särskilt i närheten av Alviks tunnelbanestation. Händelserna fick stor uppmärksamhet, inte minst när de blev känt att unga rånoffer förgäves sökt hjälp av vuxna som bara gick förbi utan att vare sig ingripa eller hjälpa rånoffren på annat sätt.

Rånvåg mot unga i Alvik – men folk går bara förbi

De rånen gick ofta till så att offren omringades av en större grupp ungdomar, som ville ”prova jackan” eller ”testa hörlurarna”,  varpå situationen blev så hotfull att de lämnade ifrån sig sakerna. Oftast användes inga vapen – det behövdes inte.

ANNONS

Rånarna kom med tvärbanan

Polisen lade ner stora insatser på utredningen och lyckades identifiera ett antal av rånarna. När de var gripna avtog rånen omgående.

– Det visade sig att förövarna kom från söderort med tvärbanan. Med hjälp av kollegorna i söderort lyckades vi ringa in dem. En del av dem blev lagförda, medan andra var så unga att de blev föremål för socialtjänstens insatser, säger Matti Rönnqvist, kommunpolis i Bromma.

15-åring mötte rånare sex gånger på två år

Vid de flesta av rånen mot personer under 18 år är även gärningsmännen unga. Det som för offren kan betyda ett långvarigt trauma, sömnsvårigheter och försvunnen trygghet handlar för förövarna ofta bara om att komma över prylar eller kläder som deras föräldrar inte består dem med.

Prylar och pengar lockar

– Prylar och pengar är intressant för ungdomar, liksom identitet och status. ”Har polarna fina kläder så vill jag också.”  Har man ingen rättspatos som säger nej så ligger det nära till hands att råna andra ungdomar. Och det är ingen konst – en normal kille blir ju skitskraj och lämnar ifrån sig grejorna, säger Matti Rönnqvist.

Ingen reagerade när Johan rånades – mitt på torget

Fakta

Ungdomsrånens utveckling i västerort

Loading...

Loading…

Källa: Brå
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.