Enligt nya siffror från Stockholmsenkäten så är Täby en av de kommuner där flest niondeklassare dricker.

Tjejerna sticker ut.

Enligt enkäten har nästan varannan tjej i nian, 49 procent, varit berusade. Siffran bland killarna är 32 procent.

Patric Hamilton (M), Trygg i Täby-utskottets ordförande säger att enkäten ska analysera.

– Narkotikafrågan är ­redan högt prioriterad i ­kommunen. Vi håller nu på att arbeta med enkäten, slutsatsen kommer senare, säger han.

Får av föräldrar

Jämför man detta med enkätsvaren från 2022 ser man en viss ökning bland unga Täby.

2022 svarade 28 procent av killar och 45 procent av tjejerna att de testat alkohol.

Täby ligger högre än länssnittet men inte högst bland alla kommuner. I grann­kommunerna Danderyd och Vaxholm hart fler testat alkohol i nian, liksom i Nacka.

16 procent av killarna i nian som svarat i Täby säger även att de får alkohol från sina föräldrar. Detta är något högre än snittet men inte högst i länet.

När det gäller gymnasiet så har 70 procent av tjejerna och 83 procent av killarna i årskurs två någon gång varit berusade.

Dock har ingen av gymnasieskolorna i Täby genomfört enkäten. Svaren kommer från elever som bor men inte studerar i kommunen. Detta göra att svarsfrekensen är något lägre.

Enkäten visar dock att killarna i årskurs två i Täby och Danderyd dricker mer, räknat på hur mycket som konsumeras på ett år, än i många andra kommuner.

Testat narkotika

Täby ligger också i topp vad gäller narkotika. 35 procent av killarna i tvåan har någon gång använt narkotika. När det gäller narkotika i högstadiet så har 10 procent av killarna och 8 procent av tjejerna i nian någon gång testat narkotika.

Stockholmsenkäten görs vartannat år i länet och är en undersökning om ungdomars levnadsvanor. Elever får en enkät att fylla i som är helt anonym.

Svaren sammanställs sedan och ger underlag för forskning och utveckling och hjälper till att mobilisera elever, skolpersonal och föräldrar i det förebyggande arbetet.

Det är elevernas hemkommun som styr i vilken kommungrupp de redovisas.

Maria Svensson