ANNONS

Det våras för biografen i Skärholmen

Skärisbiografen är en av alla mindre biografer i Söderort.
Valentina Bender, projektledare, i den kombinerade bio- och teatersalongen.
Skärisbiografen är en av alla mindre biografer i Söderort.
Projektledaren Valentina Bender i biosalongen. På vita duken filmen "Chaplins pojke".
I åratal saknade Skärholmen en egen biograf.
Men sedan i höstas kan invånarna åter se bio på hemmaplan.
Då öppnade Skärisbiografen – en satsning med barn och unga i fokus.
ANNONS

När biografen Vågen lades ner i början på 2000-talet blev Skärholmen utan egen biograf. Men i höstas kom vändningen. Då öppnade Skärisbiografen, som en del av Kulturhuset Skärholmens verksamhet.

– Vår målgrupp är barn och unga, mellan 3 och 25 år. Det är utifrån de åldrarna vi sätter programmet. Men många filmer är aktuella även för andra, och alla är förstås välkomna hit, betonar Valentina Bender, projektledare för film- och biografverksamhet.

Vi försöker göra visningarna så lyxiga som möjligt.

Valentina Bender, projektledare

Skärisbiografen beskrivs som en kommunal icke-vinstdriven verksamhet. Den ska, enligt Valentina Bender, inte konkurrera med andra bioaktörer utan fungera som ett komplement som visar andra typer av filmer.

– Men vi har ändå ett brett program. Vi visar animerade filmer, dramer, thrillers, komedier och samarbetar med filmfestivaler för att kunna visa filmer som inte går att se annars. Vi har både äldre och nyare filmer. Här kan man se både filmen Amatörer och Dunderklumpen.

Hon tillägger angående Dunderklumpen:

– Det är många som vill se sådana filmer med sina barn, eller få ett sammanhang om man inte är från Sverige.  Jag är från Argentina, och jag hade inte sett Resan till Melonia om den inte hade visats på SVT.

Gratis popcorn till alla

Biljettpriset ligger på 50 kronor och popcorn delas ut gratis på alla filmvisningar, förutom skolvisningar.

– Vi försöker göra visningarna så lyxiga som möjligt. Vi vill framför allt nå unga som bor här i Skärholmen, att ge dem en vana att gå på bio och lägga grunden för framtida bioupplevelser , säger Valentina Bender.

ANNONS

Filmerna visas varje söndag och måndag. På söndagarna är det film tre gånger under dagen. På måndagarna är det visningar för skolor på dagen, och för allmänheten på kvällen. När det är skollov har man extra många filmvisningar. Övriga tider fungerar salongen som teaterscen.

Hur har då Skärisbiografen tagits emot så här långt?

– Det kommer folk till alla visningar. Det är inte fullsatt, men det kommer fler och fler. Vissa filmer är populärare än andra. Ballerinan och uppfinnaren lockade en jättestor grupp med nyanlända tjejer som var mellan sju och tio år. ”Jag ska bli ballerinan”, sa de allihop.

Filmlabbet i Skärholmen

Skärisbiografen har även startat ett filmlabb för unga från 13 år, berättar Valentina Bender. projektledare för filmlabbet, Sosi Chamoun, syns i bakgrunden. Foto: Anna Z Ek

Filmlabb har startat

Skärisbiografen samarbetar också med lokala organisationer och ungdomsföreningar, och visar filmer som de unga har gjort. Nu har man även startat ett filmlabb, där unga mellan 13 och 30 år kan få göra egna filmer, skriva manus och klippa under handledning av en filmskapare.

– Här får man chansen att uttrycka sig genom filmmediet, säger Valentina Bender.

Skärisbiografen är inte det enda filminitiativet i stadsdelen. I höstas startade Föreningen Folk i Skärholmen en filmklubb som visar film gratis i Röda korsets folkhögskola.

Planer på toppmodern biograf i Skärholmen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.