ANNONS

Vårberg får konstverk i världsklass

Vårbergs centrum
Vårberg får Stockholms enskilt dyraste offentliga konstverk.
Mårten Castenfors
Mårten Castenfors
Bönan, eller Cloud Gate som verket egentligen heter, i Chicago av Anish Kapoor.
Bönan, eller Cloud Gate som verket egentligen heter, i Chicago av Anish Kapoor.
Vårberg ska få Stockholms dyraste offentliga konstverk.
Med en budget på 16 miljoner kronor vill staden göra ett avtryck av högsta internationella klass.
– Vårbergsborna ska känna sig jävligt stolta när det är klart, säger Mårten Castenfors som är chef på Stockholm konst.
ANNONS

De kommande åren ska området runt Vårbergs centrum utvecklas och rustas upp med nya bostäder och en stadspark. I samband med detta vill Stockholms stad uppföra ett nytt offentligt konstverk.

Och inte vilket verk som helst.

Tack vare finansiering från markförsäljningar har staden kunnat avsätta 16 miljoner kronor till projektet som därmed blir den i särklass största satsningen på ett enskilt verk i Stockholm.

– Det är en budget som är såpass bra att vi borde få till något som sticker ut nationellt. Det finns exempel på hur offentlig konst har aktiverat ett område, men jag har svårt att på rak arm komma på något i Sverige, säger Mårten Castenfors som är chef för Stockholm konst på stadens kulturförvaltning.

Han nämner istället Anish Kapoors Cloud Gate i Chicago och Antony Gormleys Angel of the North i norra England som exempel på konstverk som blivit landmärken dit människor vallfärdat.

– Vårbergsborna ska känna sig jävligt stolta när det är klart, säger Mårten Castenfors.

Att verket placeras i Vårberg är ett led i stadens satsning på Skärholmens stadsdelsområde. Och det är möjligt eftersom staden kunnat använda en alternativ finansiering.

I vanliga fall tas pengarna till offentlig konst från budgeten vid nybyggnation i det egna området – enligt den så kallade en procents-regeln. I det här fallet har pengarna tagits från exploateringar i Hagastaden.

– Det är en viktig demokratisk fråga eftersom det innebär att man kan satsa rejält i områden där det inte byggs massor av dyra och högt belånade bostadsrätter, säger Mårten Castenfors.

ANNONS

Vägen till verket kommer att gå via en internationell tävling.

Under augusti och september tar Stockholm konst fram ett program med med förutsättningar för konstnären. Därefter utlyses en kvalificeringstävling där man får ansöka om att vara med, bland annat genom att visa på tidigare verk. Sedan väljs fyra eller fem sökande ut och får ett så kallat skissuppdrag mot ett bra arvode. När skisserna är färdiga ska de presenteras på plats i Vårberg innan juryn tar sig an bidragen för en slutlig bedömning.

Och det ska vara en självständig jury, anser Mårten Castenfors.

– Jag tycker att man ska ha en professionell jury med konstkompetens och auktoritet, Vi går mot val och vi vill inte ha in några politiska oroligheter i den här processen, säger han.

Vägen dit är dock lång. Minst 1,5 år, berättar Mårten Castenfors, och för att hålla liv i projektet kommer Stockholm konst att göra ett antal nerslag i området under tiden.

Först ut blir en tillfällig skulptur av Beth Laurin.

– Vi kommer bjuda på lite konstgodis under resans gång, säger Mårten Castenfors.

Utan att föregå processen, vad kan du säga redan nu om vad det är för verk ni vill se i slutändan?

– Det kan bli ett eller flera verk, av en eller flera konstnärer. Men jag tycker att det ska vara något fysiskt och bestående, inte någon som står och lagar mat med sina kompisar, säger Mårten Castenfors och fortsätter:

– Det vore roligt med en internationellt erkänd kvinnlig konstnär, inte samma gamla gubbar som åker runt.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.