Vårbergs graffiti förevigad

Graffiti vid tunnelingång längs Vårbergsvägen
Graffitin målas ofta på betongmurarna vid gång- och cykeltunnlarna.
Konst eller klotter? Åsikterna om graffitin går i sär.
Konst eller klotter? Åsikterna om graffitin går i sär.
När löven fallit är det i stället graffitin som gör höstmörkret mindre kompakt.
När löven fallit är det i stället graffitin som gör höstmörkret mindre kompakt.
Graffiti vid tunnelingång längs Vårbergsvägen
Graffiti inne i en gång-och cykeltunnel.
Gustav Josefsson har tagit foton av grafitti i Vårberg
Gustav Josefsson spanar efter graffiti när han är ute och promenerar, ska och handla eller hämta barnbarnen.
Graffitin i Vårberg håller hög klass. Det tycker amatörfotografen Gustav Josefsson som förevigar den med sin kamera.
Nu ställer han ut sina bilder i Skärholmens bibliotek.

Graffiti väcker mycket känslor. Många blir arga när offentliga miljöer sprejas ner och sedan ska saneras för dyra pengar. Men all graffiti är inte förfulande klotter utan konstverk, tycker pensionerade gymnasieläraren Gustav Josefsson.

För några år sedan flyttade han och hans fru till Vårberg från Helsingborg, för att vara nära barnbarnen. En av de första saker han lade märke till var den höga kvaliteten på graffitimålningarna i området.

– Många av de graffitimålningar jag upptäckt är väldigt väl genomförda. De kombinerar färger på ett bra sätt och har ett intressant formspråk. Så bra gjorda var de inte alls i Helsingborg, säger han.

I flera år har Gustav Josefsson förevigat graffitin i framför allt Vårberg med sin kamera. Och nu ska han ställa ut ett urval  med cirka 15 av sina fotografier i Skärholmens bibliotek, den 12–27 november.

Och vem vet, kanske dyker några av graffitimålarna upp för att se på konstverken. Gustav Josefsson vet inte vilka de är men har sökt kontakt med flera av dem via mejl.

– En av dem skrev en hälsning till mig på en graffitimålning. Det var roligt, säger han.

Det är Skärholmens konstförening som arrangerar utställningen. Gustav Josefsson, som har ett stort konstintresse, är medlem i föreningen.

– Jag gillar både äldre konst och 1900-talskonst. En sak som gör graffitin extra spännande är att den bara finns ett litet tag, innan den tas bort, säger han.

Själv skulle han gärna se att Vårbergs graffiti fick vara kvar lite längre än vad som nu är fallet. Han kastar också fram en idé om en graffitiskola, ledd av ett studieförbund, i området, som kulturnämnden eller stadsdelsförvaltningen skulle kunna bidra till. Den skulle kunna ingå i stadsdelsförvaltningens satsningar för att lyfta området, är Gustav Josefssons tanke.

– Dessa målningar skulle kunna bli ett signum för Vårberg, säger han.

När Mitt i intervjuar Gustav Josefsson finns för tillfället ingen graffiti i Vårberg, så vitt han upptäckt. Den är helt enkelt bortspolad. Men den lär dyka upp igen, på det är han säker.

 

 

Fakta

Vernissage den 12 november

Namn: Gustav Josefsson.

Bor: Vårberg.

Aktuell: Ställer ut sina fotografier av grafitti i Vårberg, i Skärholmens bibliotek, den 12 nov–27 nov.