Vårbergsbo tände eld på sin krog

I januari förstördes en restaurang i Mellansverige i en anlagd brand. En man från Vårberg har nu dömts till sex års fängelse för att ha planerat dådet.

En kväll i januari lämnade fyra män Skärholmen i bil. Med sig hade de dunkar med 40 liter bensin.

Några timmar senare startade en explosionsartad brand i en restaurang på en ort i Mellansverige.

Grannar har i efterhand beskrivit i polisförhör hur möblerna lyfte och väggar och fönster skakade av den plötsliga smällen.

Tre personer har nu dömts för inblandning i den anlagda branden.

En av dem är restaurangens ägare, bosatt i Vårberg. Mannen dömdes till sex års fängelse för anstiftan av grov mordbrand och försök till grovt bedrägeri. Han var inte själv med när branden startade men har pekats ut som uppdragsgivare.

Enligt tingsrätten hade Vårbergsbon ekonomiska motiv. Restaurangens inventarier och maskiner var försäkrade till två miljoner kronor.

Själv förnekar mannen brott och har överklagat domen till hovrätten.

Två av männen som befann sig vid restaurangen har dömts till sex års fängelse vardera för grov mordbrand.

En av dem har berättat att han skulle få mellan 15 000 och 20 000 kronor av ägaren om han deltog i uppdraget. I stället ådrog han sig svåra brännskador då han blev kvar inne i den brinnande lokalen.

En fjärde man kan komma att dömas men ska först genomgå rättspsykiatrisk undersökning. En av de åtalade friades då han ska ha vägrat följa med in och tända på.

Bilkörning satte spår på stranden

Sätra Det är inte bara Mälarhöjdsbadet som drabbats av skadegörelse. Natten till torsdag förra veckan körde någon ner med bil vid Sätrabadet och körde bland annat sönder ett staket. Under sommaren har det dessutom varit problem med dumpning av sopor i Sätrareservatet.

– Folk kör ner med lastbilar och dumpar skräp. Om någon ser ett registreringsnummer får de gärna höra av sig till oss. Vi polisanmäler alltid sånt här, säger Per-Ola Mällström på parkmiljögruppen i Skärholmen.

Badgäster får nöja sig med bajamajor i sommar

Bredäng De trasiga toaletterna vid Mälarhöjdsbadet blir en dyr historia. Mitt under högsäsong för sol och bad utsattes toaletterna för skadegörelse.

Efter att någon spolat ner handdukar och blöjor går de inte längre att använda. För att repareras måste det beställas en ny speciell sorts pump.

Man vet inte hur lång tid det kan ta men det kommer att kosta runt 50 000 kronor, enligt medborgarkontoret. Under tiden får badgäster nöja sig med bajamajor.