ANNONS

Vårby ska dansa under tunnelbanan

I somras genomfördes workshops med unga tjejer från Vårby gård som fick prova på dans ge önskemål om utformningen av dansbanan.
I somras genomfördes workshops med unga tjejer från Vårby gård som fick prova på dans ge önskemål om utformningen av dansbanan.
Nästa månad startar bygget av det som ska bli en dansbana för ungdomar och föreningar under tunnelbanan i Vårby gård.

Målsättningen är att skapa en plattform för unga tjejer – och få fler att spontandansa.
ANNONS

Om danssuget faller på kommer du snart att kunna koppla upp mobilen till högtalarna vid den nya dansbanan under tunnelbanan i Vårby gård och dra i gång musiken.

Satsningen vänder sig till ungdomar, främst unga tjejer som är underrepresenterade i spontanidrotter.

– Det är viktigt ur ett hälsoperspektiv men också ur ett demokratiskt perspektiv om vilka som får och vågar att ta plats, säger Teres Selberg, en av tre arkitekter från den ideella föreningen Dansbana! som genomför projektet tillsammans med Huddinge kommun.

I somras anordnades workshops under tunnelbanan med lokala dansföreningar och unga tjejer från området som fick prova på olika danser och komma med förslag och önskemål om utformning och utbud på dansbanan.

Resultatet blir en slät dansyta på 10×10 meter i vackert mönster, precis under tunnelbanebron och perrongen i Vårby gård. Här kommer det att finnas två högtalare och två baser som är fria att använda.

– De lokala dansföreningarna kommer att använda den under vissa tider men kravet är att alla som vill prova får vara med. Sedan ska det fungera som en spontan plats dit man kan gå själv och dansa eller komma i grupp, berättar Teres Selberg.

Hon tycker att platsen passar perfekt eftersom det finns många dansföreningar i området, en fritidsgård runt hörnet och dessutom en vacker vy mot Vårbergstoppen. Förhoppningen är att läget vid tunnelbanan ska locka folk att dansa spontant.

Usha Balasundaram som driver den indiska dansföreningen RASA Dans i Huddinge tycker att initiativet är strålande.

– Vi har inget sådant här sedan innan och vi ska använda den till 100 procent, säger Usha Balasundaram och tillägger att hon tänker använda banan även på vintern – för dans blir man varm av.

ANNONS

Kommunens nota väntas landa på 2,5 miljoner kronor. Projektet blev försenat med ett halvår då workshopsen drog ut på tiden. Det finns planer på att anlägga fler dansytor men i år finns ingen budget.

Dansbanan beräknas stå klar i april-maj och då planeras en intensiv invigning med ungdomar, dansföreningar och professionella akter under en eller två veckor. Dansbanan kan även bli aktuell för offentliga arrangemang.

Tove Sandahl Fransson som är kulturstrateg på kommunen berättar att många av de ytor som kommuner anlägger ofta används av killar, såsom utegym och skejtparker.

– Jag är superstolt över att det kommer att bli av. Det är en särskild satsning på unga tjejer och spontanidrott, även om dansen också lockar killar, säger hon

Fakta

Byggstart i februari

DANSBANA! är en förening som skapar offentliga platser för dans.

Bygget av dansbanan i Vårby gård startar i februari och beräknas vara klart i april-maj.

Dansbanan är ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen och samhällsbyggnadsavdelningen och beräknas kosta 2,5 miljoner kronor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.