Vårbybo dog i lägenhetsbrand

En man omkom vid en brand i en lägenhet i Vårby gård natten till i torsdags. Branden blev explosionsartad och räddningstjänsten fick slå sig in i lägenheten.

Strax efter klockan 3 på torsdagsmorgonen larmades räddningstjänsten om en kraftig explosion i Vårby gård. Rök vällde ut ur lägenheten när brandkåren kom till platsen och räddningsmanskapet fick bryta upp dörren för att komma in.

Under släckningsarbetet hittades en person med mycket svåra brännskador i lägenheten.

Den omkomna personen hade i förra veckan inte hunnit identifieras och polisen vill inte säga om man misstänker att den döde är den man som står som innehavare av lägenheten.

Under torsdagen genomfördes en teknisk undersökning av brandplatsen. Resultatet är inte klart men ingenting tydde till en början på att branden varit anlagd.

– Om det finns tecken som tyder på att branden är anlagd startar en utredning om mordbrand direkt, säger Peter Cedenblad vid Södertörnspolisens utredningsgrupp.

Att branden uppfattades som en explosion behöver inte betyda att det funnits sprängmedel eller lätt­antändliga vätskor i bostaden.

– Det kan vara ett naturligt brandförlopp med brandgaser som exploderat, påpekar Peter Cedenblad.

Händelsen rubriceras av polisen som grov allmänfarlig vårdslöshet, men skulle den tekniska undersökningen bekräfta att ingen utomstående orsakat branden kommer utredningen att läggas ner snabbt, enligt Peter Cedenblad.

En viktig sak att ta reda på är vad som orsakat mannens död och om han dog av branden. En obduktion väntas ta längre tid och bli klar tidigast under den här veckan.

Övriga lägenheter i huset skadades inte vid branden och ingen evakuering behövde ske.

Fakta

I brandtoppen

1996-2010 ryckte brandkåren ut till 637 lägenhetsbränder i Huddinge.

Huddinge hamnar på plats 20 av landets 290 kommuner i listan över platser där det brinner mest, med 2,86 procent utryckningar per lägenhet.

Källa: Hem&Hyra