Värd tvingas betala tillbaka ockerhyra

Bristen på bostäder och höga hyror gör att allt fler hyr ut rum hemma.

Och priserna stiger. Nyligen tvingades en privatperson i Alby betala tillbaka 30 000 kronor till sin hyresgäst.

Den 26-årige mannen som han hyrde ut till hyrde ett rum i en fyra i Alby i ett och ett halvt år. Det cirka 15 kvadratmeter stora rummet var utrustat med kyl, frys och en kokplatta. Möblerna bestod av en säng och två stolar. Han fick inte använda lägenhetens kök eller tvättstugan. Månadshyran var 4 500 kronor.

Hyran var mer än dubbelt så hög som den borde ha varit, skriver Hyresnämnden i sin dom. Egentligen borde 26-åringen ha betalat en fjärdedel av lägenhetens hyra på knappt 7 500 kronor. Nu tvingas lägenhetsinnehavaren, en man i 50-årsåldern, att betala tillbaka nästan 30 000 kronor.

– Trycket på bostadsmarknaden gör att folk kan ta ut höga hyror, men det händer inte ofta att man tar ut så mycket att man tvingas betala tillbaka över hälften, säger PO Brogren på Hyresgästföreningen.

Det är inte så vanligt att ärenden om för hög hyra anmäls till Hyresnämnden. De senaste fyra åren har endast sex personer i Botkyrka tvingats betala tillbaka hyra. Den låga siffran beror dels på att många inte känner till att möjligheten att få hyran prövad finns, dels att man numera bara kan få tillbaka hyra för det senaste året, menar PO Brogren.

I fallet i Alby hade hyresgästen begärt ytterligare 10 000 kronor, men den hyran låg för lång tid tillbaka i tiden.

I Stockholmsområdet blir det vanligare att hyresgäster tar inneboende. Andelen unga som hyr ett rum ökar varje år och enligt Blockets statistik ökade antalet annonser efter inneboende i Stockholms stad från 1 291 till 2 414 stycken mellan 2011 och 2013.

– Det blir absolut vanligare. För många är det enda möjligheten att finansiera ett dyrt boende, säger P-O Brogren.

Några detaljerade uppgifter om situationen i Botkyrka finns inte.

Botkyrkabyggen kräver inget tillstånd för att hyra ut delar av en lägenhet som man själv bor i så man har ingen uppfattning om hur vanligt det är med inneboende.

Fakta

Detta gäller för uthyrning i andra hand:

Hyresrätt:

Hos Botkyrkabyggen får lägenheten hyras ut i andra hand i maximalt 1+1 år, med giltiga skäl (studier, provsamboende m.m.)

Hyran ska motsvara den Botkyrkabyggen tar ut.

Bostadsrätt

Föreningens samtycke är ett krav för uthyrning.

Värden har rätt att ta ut en hyra som motsvarar driftskostnaderna (exempelvis avgift, slitage och el) plus cirka fyra procents ränta på bostadsrättens värde.