ANNONS

Vårdades på ”fel” avdelning – avled

Platsbrist kan ha bidragit till dödsfall.
Platsbrist kan ha bidragit till dödsfall.
Platsbrist på Huddinge sjukhus kan ha bidragit till att två patienter på Karolinska sjukhuset i Huddinge avled. Händelserna har anmälts enligt Lex Maria.
ANNONS

Två patienter har avlidit på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge sedan platsbrist gjort att de vårdats på ”fel” avdelning.

I det ena fallet hade en patient med med lungcancer opererats akut för buksmärtor. Ett hål på tjocktarmen upptäcktes. Efter operationen fick patienten inte plats på en akutkirurgisk avdelning, utan placerades på en gynekologisk avdelning. Patienten avled.

Orsak till vårdskador

Händelsen inträffade 2017, och har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt Lex Maria.

I anmälan skriver patientområdeschefen att en orsak till denna och andra allvarliga vårdskador är ”den påtagliga vårdplatsbrist som föreligger” och att patienter ”allt som oftast utplaceras på andra vårdavdelningar”.

Otydligt ansvar

Dessutom kan den nya organisation som införts, med teman i stället för kliniker, medföra risker. I anmälan konstateras att ansvarsfördelningen mellan funktion akut och patientflöde akut-kirurgi är otydlig, vilket ökar risken för vårdskador.

I det andra fallet flyttades en patient trots att en läkare protesterade och menade att en flytt var olämplig, enligt Stockholmdirekt.

Ny avdelning öppnade

Efter de allvarliga händelserna har Karolinska sjukhuset inrättat en ny vårdavdelning för akutkirurgiska patienter med 24 vårdplatser. 12 av dessa platser öppnades i höstas.

Just bristen på vårdplatser vid akutsjukhusen är ett sedan länge känt problem.

I november 2018 fanns 2 732 disponibla vårdplatser i länet, och runt 600 sängar på sjukhusen står tomma. Så har det varit i flera år nu. Anledningen är svårigheter att rekrytera personal, framför allt sjuksköterskor.

ANNONS

Överbelagda avdelningar

Och senast i december lämnade Socialdemokraterna in en interpellation (fråga) till landstingsfullmäktige och krävde åtgärder för att minska överbeläggningarna på akutsjukhusen.

Enligt skrivelsen hade Karolinska universitetssjukhuset i höstas en beläggningsgrad på 111 procent. 85 procent anses optimalt ur personal- och patientsäkerhetssynpunkt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.