Vardagsbrott i kläm när poliserna blir färre

Polischef på Norrmalm, Peter Ågren.
Peter Ågren är chef för lokalpolisområdet sedan oktober 2018.
Allt färre poliser, utredningar på hög och indragna skolpoliser.
När lokalpolisen inte räcker till så drabbas vardagsbrotten.
– Det ser tufft ut. Jag skulle lätt kunna sysselsätta 40-50 till, säger Peter Ågren, polischef på Östermalm.

Polisen på Östermalm står inför flera jobbiga utmaningar. Antalet poliser har med åren blivit färre. Dessutom riskerar utredningar att läggas på hög när grova våldsbrott, som den senaste tidens ökande skjutningar, måste prioriteras.

Resurserna räcker helt enkelt inte till – och leder till tuffa val.

– Kvar blir det som kallas för mängdbrott. Vardagsbrott som fickstölder, bilinbrott eller bedrägerier. Det som folk vanligast blir drabbade av, säger Peter Ågren, chef för lokalpolisen i Norrmalm, där Vasastan, Kungsholmen, Östermalm och Lidingö ingår.

– När vi måste välja prioriterar vi människor framför saker, fortsätter han.


I en serie artiklar granskar nu Mitt i den lokala polisens arbete i innerstan. Hur invånarna drabbas i en allt mer jäktad och ansträngd polisorganisation. Först ut – tung brottslighet skapar problem för lokalpolisen.


Brist på poliser

Och poliserna blir färre. Enligt Polisförbundet är antalet poliser i tjänst på den lägsta nivån sedan 2010.

– Det är en något som vi sett under lång tid. När jag var patrullerande polis (år 2006, red.anm.) var vi många fler än vad vi är i dag.

 Jag skulle lätt kunna sysselsätta 40-50 till på Norrmalm

Peter Ågren, polischef

Trots den till synes dystra bilden tycker polischefen att situationen är hanterbar.

– Men när vi är för få kan vi inte ta egna initiativ. Vi hinner till exempel inte med att arbeta lika mycket med trafik- och narkotikabrott som till stor del är en uppsökande verksamhet, säger Peter Ågren.

Även samverkan och brottsförebyggande polisarbete får nedprioriteras när resurserna tryter. Det finns till exempel inte längre några skolpoliser i lokalpolisområdet.

Hur många fler poliser skulle du önska?

– Jag skulle lätt kunna sysselsätta 40-50 till på Norrmalm. Men jag tycker att jag ändå har en resurs som gör att jag kan hantera situationen som den är nu.

Polischef på Norrmalm, Peter Ågren.

”Det ser tufft ut. Det är en dipp som vi är inne i nu”, säger polischefen Peter Ågren på Norrmalm som önskar att det finns fler poliser. Foto: Pekka Pääkkö

Politikerna lovar fler – men det dröjer

Polischefen är långt ifrån ensam att önska att poliserna blir fler. Polisförbundet har varnat för polisbrist under flera år och politiskt har det varit en het potatis, inte minst i den senaste valrörelsen.

Sittande justitieminister Morgan Johansson (S) har lovat att antalet poliser ska öka i antal.

Men det dröjer. Poliser som sätts i utbildning nu blir klara om tre år.

– Detta är en skuta som tar flera år att vända, säger Peter Ågren.

Poliser frågar sig om det är värt det

Peter Ågren

Behålla poliser som jobbar

Ett annat problem är att få poliser att stanna kvar i branschen. Lönerna är relativt låga, en nybakad polis har runt 25 000 i ingångslön.

Över hälften av poliserna i landet funderar på att byta bana, enligt Polisförbundet.

Även polischefen på Norrmalm tycker att omsättningen är för hög.

– Det är tuffa arbetsvillkor och ganska taskig lön för den här arbetsuppgiften. Poliser frågar sig om det är värt det, säger Peter Ågren.

Hur ser du på framtiden?

– Det ser tufft ut. Det är en dipp som vi är inne i nu. Vi har många stora utmaningar. Vi kan inte se att vi blir fler de närmsta åren samtidigt som kraven på oss ökar.

Fakta

Så många poliser finns det i Norrmalm

Polisen vill inte lämna ut hur många poliser som är i tjänst i lokalpolisområde Norrmalm just nu, med hänvisning att det kan skada rikets säkerhet.

Den senaste siffran är från 2016, då 322 poliser arbetade på Norrmalm. 255 arbetade i yttre tjänst och 37 arbetade som utredare.

Källa: Polisen