ANNONS

Många ville rädda den påkörda mannen

Dödsolycka på Vendevägen.
Dödsolycka på Vendevägen.
30-markering i gatan på Bragegatan.
30-markering i gatan på Bragegatan.
Vendevägen - Bragevägen.
Vendevägen - Bragevägen.
Vendevägen löper längs Vasaskolan.
Vendevägen löper längs Vasaskolan.
Efter trafikolyckan i Djursholm i söndags samlades flera personer för att hjälpa till. En av dem som försökte rädda den påkörda mannens liv var Rikard Slättegård. Här är hans berättelse om dödsolyckan.
ANNONS

– Nu känns det jäkligt tråkigt men kanske väntat. Han var redan livlös under tiden vi försökte återuppliva honom.

Det var på eftermiddagens i söndags som Rikard Slättegård från Mörbyhöjden i Danderyd var ute och promenerade i Djursholm när han såg en grupp människor samlade på vägen. Intill stod en bil och Rikard förstod att det hade hänt en trafikolycka.

– Jag gick dit för att se om det fanns något jag kunde göra, jag ville inte bara gå därifrån.

Dödsolycka vid skola

Olyckan hade inträffat på Vendevägen, precis vid Vasaskolan. Rikard såg en äldre man som låg på rygg mitt på gatan och två kvinnor som försökte hjälpa mannen. Runt omkring stod människor och grät.

– Stämningen var väldigt jobbig och många var chockade. Även kvinnorna som varit i bilen var på platsen.

Rikard klev in och hjälpte de två kvinnor som utförde hjärt- och lungräddningen.

– De två kvinnorna är de riktiga hjältarna, de hjälptes åt med kompressioner och mun mot mun. De hade knäppt upp jackan och var i full gång. Jag hjälpte till med kompressionerna, det är ganska krävande och behöver muskelkraft. Människorna runt omkring höll räkningen.

ANNONS

Fortsatte efter ambulans kom till platsen

När sedan ambulans kom fick de inblandade beröm för sina insatser. Rikard och de två kvinnorna fråntogs inte uppgiften utan fortsatte med hjärt- och lungräddningen.

– Ambulanspersonalen tyckte att vi gjorde ett bra jobb och lät oss fortsätta under tiden gav de förberedde för adrenalininjektioner. Mannen återfick ingen puls och när en livräddare kom till platsen tog de över och körde iväg honom.

Rikard ser inte sig själv som någon hjälte i sammanhanget utan menar att de två kvinnorna gjorde det mesta. Men han kan se det positiva i situationen att människor faktiskt bryr sig.

Alla ställde ställde upp

– Alla ställde ställde upp och trots den jobbiga stämningen kändes det i alla fall positivt. Jag tror att han fick den bästa möjliga vården innan ambulansen kom.

Efter händelsen försökte Rikard hålla sig uppdaterad och få reda på om mannen hade klarat sig. Under måndagsmorgonen nåddes han av beskedet att han var död.

– Det känns väldigt tråkigt att han inte klarade sig.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.