Vardagsrummet blir restaurang

Hemma hos familjen Bohlin i Viggbyholm finns extra många bord, tallrikar, bestick och glas. De behövs för varannan fredag fixar de hemmarestaurang med upp till 25 gäster. Mat är det roligaste jag vet, säger Liselotte Bohlin.
Hemma hos familjen Bohlin i Viggbyholm finns extra många bord, tallrikar, bestick och glas. De behövs för varannan fredag fixar de hemmarestaurang med upp till 25 gäster. Mat är det roligaste jag vet, säger Liselotte Bohlin.
Servetterna, tallrikarna och ljusen ger bordet karaktär.
Servetterna, tallrikarna och ljusen ger bordet karaktär.
Matlagning är Liselotte Bohlins största intresse.
Matlagning är Liselotte Bohlins största intresse.
PUFFBILD
PUFFBILD
Tänk dig att ha 25 personer på trerättersmiddag varannan vecka.

Det har paret Bohlin i Viggbyholm.

De har öppnat en hemmarestaurang som de sköter vid sidan av sina vanliga jobb.

- Jag älskar att laga mat bara, säger Liselotte.

Det krävs ett rejält kök, många tallrikar och en tålmodig familj för att servera 25 okända personer middag hemma.

Allt det där har Liselotte Bohlin och i vintras startade hon hemmarestaurangen Hemma hos Bohlins tillsammans med maken Andreas.

– När miljö- och hälsoskyddskontoret sa ja var det bara att dra igång. Villkoren är högst 20 gånger per år och att det är ett slutet sällskap. Här krävs förbokning.

Trenden med hemmarestauranger startade för fem år sedan på Tranholmen. Det var Kuba som inspirerade kocken David Enmark till det efter att han läst att det blivit tillåtet där.

Hittills har Liselotte och Andreas haft tio restaurangkvällar.

– Gästerna kommer 18.30 och efter fördrink, mat och kaffe brukar de hänga kvar till 23-23.30.

Disken lagrar de i hallen. Den får inte stå i köket medan matlagningen pågår, av hygienskäl.

– Sedan diskar vi halva lördagen. Det blir ungefär 20 timmars arbete att planera, handla, laga mat och fixa kring middagarna.

Hon har rejäla förråd av glas, tallrikar och bestick – både nytt och second hand.

Vad tycker barnen om att hemmet är fullsatt varannan fredagskväll?

– Vi fick faktiskt rådet av David att först och främst kolla med dem. Men vår äldsta bor inte hemma och de två yngre har inget emot det, men de håller sig borta de kvällarna.

Hur mycket tjänar ni på det?

– Vi gör det mer av intresse än för pengarna men vi går inte back. Det blir väl några tusen varje gång.

Det är Liselotte som sköter det mesta inför kvällarna.

– Jag kollar mycket recept och sparar idéer. Vi har olika teman som fisk, vegetariskt och Jamie Oliver.

Hon har varit matintresserad hela sitt liv.

– Jag tänker på mat, lagar mat och läser kokböcker. För 15 år sedan bodde vi London och då var jag hemma med barnen och hade gott om tid att laga mat.

Fast är det inte lite nervöst att bjuda hem så många på en gång?

– Både Andreas och jag har tidigare jobbat i restaurangbranschen så själva lagandet och serveringen är inga problem.

Men en sak är lite läskig, avslöjar hon.

– Varmrätten. Den måste ju vara varm när den når gästen. Därför lagar vi hellre helstekt entrecôte än enkel.

Fakta

Liselotte tipsar för inspiration

Många olika tillbehör som bröd, sallader, mojjor och ostar förgyller en enkel middagsrätt:

Ruccola med parmesan och pinjenötter, tomat,mozarella och basilika.

Vattenmelonbitar med rödlök och fetaost.

Sallad med paprika och nektariner.

Brieost toppad med frukt, nötter och honung

Bra, inspirerande och enkla recepttips kan man ofta få i matbutikernas broschyrer.