ANNONS

Värdar utnyttjar lagen

Om en hyreslägenhet drabbas av eldsvåda så brinner kontraktet upp. När tingsrätten prövar enskilda fall får hyresgästen sällan rätt och allt fler hyresvärdar utnyttjar lagen, menar Hyresgästföreningen.
ANNONS

Har en hyresvärd rätt att säga upp en hyresgäst efter brand?

– Ja tyvärr, så illa är det, säger Zeljko Kranjec, chef för Juridiska avdelningen på hyresgästföreningen i Stockholm.

– Även om hyresvärden ska återställa huset efter branden brinner själva kontraktet upp.

Hyresgästförening har försökt driva flera ärenden för att hjälpa hyresgäster i liknande situationer. Men när enskilda fall prövas i tingsrätten får hyresgästen sällan rätt.

– Ju större skadorna är, ju högre chanser har hyresvärden att bli av med en hyresgäst. Det utnyttjas tyvärr av vissa hyresvärdar. Vi har uppmärksammat problemet flera gånger och försökt få till en lagändring.

Det har blivit vanligare att lagen utnyttjas, eftersom allt fler hyresvärdar får kännedom om den, enligt Kranjec. Han menar att bostadsrättsföreningar har ytterligare ett incitament att inte ta tillbaka hyresgäster, genom att omvandla till bostadsrätt kan de få in en slant.

– Även om det inte handlar om hundratals drabbade är det illa nog för de familjerna som förlorar sin hyresrätt.

Som bostadssituationen är i Stockholm nu är det en katastrof för de här familjerna.
Möjligheterna att få stöd är begränsande. Försäkringsbolag kan i vissa fall ordna ett boende för en kortare tid. I värsta fall är det socialkontoret man får vända sig till.

 

ANNONS

LÄS MER: