Larmet: Försämrad sikt för rullstolsburna i Globen

En bild från en av rullstolsplatserna inne på Ericsson Globe.
En bild från en av rullstolsplatserna inne på Ericsson Globe.
Tillgången på rullstolsplatser i Globen har blivit sämre. Och ingen lyssnar när bristerna påpekas. Det menar personlige assistenten, Olle Lundgren, som nu slår larm.
– Förut fungerade det utan problem, men efter ombyggnaden är det sämre sikt från rullstolsplatserna, säger han.

Olle Lundgren arbetar som personlig assistent sedan flera år. I sitt dagliga arbete har han hand om en rullstolsburen brukare som ofta vill gå på någon form av evenemang. En aktivitet som har blivit svårare då Olle Lundgren menar att det numera finns brister i rullstolsanpassningen inne på Globen.

– Den har blivit sämre, förut fungerade det utan problem men nu när det har byggts om är det sämre sikt från rullstolsplatserna, säger han.

Olle Lundgren framför Ericsson Globe. Foto: Jakob Adolfsson

Olle Lundgren har försökt att lyfta frågan med bland annat ansvarig personal på Globen-området. Men i kontakten med olika organisationer och ansvarig personal har det varit svårt att få respons.

– Svaret blir alltid att det är ett ”ständigt” arbete. Ingen tänker på hur de själva skulle vilja bli behandlade om de skulle vara i samma sits, säger han.

Olle Lundgren menar att det är viktigt att inte enbart prata om att det måste finnas platser för rullstolsburna personer, utan även att det behövs en diskussion kring vilka valmöjligheter rullstolsburna personer har i samhället.

– När en rullstolsburen person går på match, då vill denne sitta bredvid sina kompisar som alla andra. Det var helt annorlunda när vi var i USA för där var det en självklarhet, säger han.

Olle Lundgren känner att det läggs för lite resurser på att personer med funktionshinder ska få känna sig inkluderade. Foto: Jakob Adolfsson

Skilda bud

– När jag har talat med Stockholm Live får jag höra att allt är enligt reglerna. När jag har talat med politiker har jag fått svaret att det är upp till varje enskild aktör hur denne väljer att göra. Ishockeyförbundet blev först intresserade när jag berättade att jag hade haft kontakt med Djurgården och beskrev hur de förlorar intäkter.

Olle Lundgren stannar upp en stund och tar en klunk kaffe:

– Jag har full förståelse för att en lokal måste anpassas efter vad som är möjligt – men om ett företag säger att de vill boka platser, då kommer arenapersonal se till att det ordnas på direkten. Samtidigt som funktionshindrade besökare alltid får känna sig som att de är till besvär, säger han.

Fakta

Antal rullstolsplatser per arena

Ericsson Globe – 50 st rullstolsplatser.

Tele2 Arena – 138 st rullstolsplatser.

Hovet – 21 st rullstolsplatser.

Annexet – byggs upp för varje enskilt evenemang på ramper.

Friends Arena – 80 till 120 rullstolsplatser (beroende på om ledsagare sitter bredvid eller bakom), samt 580 övriga tillgänglighetsplatser.

I snitt uppger Stockholm live att 50 procent av rullstolsplatserna bokas vid idrottsevenemang. Motsvarande siffra för konserter är 34 procent.

Källa: Stockholm Live