Vårdare drog på semester, lät kompis ta över – chef visste inget

Ivo, semester, äldreomsorg
Vårbiträdet lät en vän göra jobbet när hon åkte utomlands.
Ett vårdbiträde i södra Roslagen gick på semester och ordnade så att en vän skötte jobbet i stället. Men arbetsgivaren, ett privat vårdföretag, fick inget veta.

Ett kvinnligt vårdbiträde inom hemtjänsten i Roslagen åkte på semester utomlands i över två veckor – och lät en kompis ta över jobbet. Men arbetsgivaren, ett privat äldreomsorgsföretag fick inget veta.

När allt avslöjades anmälde arbetsgivaren händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som ”ett allvarligt missförhållande”.

För min del är det den första i sitt slag

Sofia Nilsson Hallquist, IVO

– Själva händelsen i sig skulle jag inte säga är vanlig. För min del är det den första i sitt slag, säger Sofia Nilsson Hallquist på inspektör på IVO.

Vännen skötte jobbet

Enligt omsorgsföretaget hade den äldre som sköttes av vårdbiträdets vän ”fått insatser utförda enligt önskemål och hade inte lidit men”.

IVO konstaterar också att företaget infört åtgärder så något liknande inte ska kunna inträffa igen och har avslutat ärendet.

Efter händelsen fick vårbiträdet en varning av arbetsgivaren. Hon har också informerats om anställningsvillkor och reglerna kring semester och frånvaro.