ANNONS

Vårdbolagets åtgärd: Utbildning om att säga nej

Vårdbolagets startade utbildning om rätten att säga nej.
Vårdbolagets startade utbildning om rätten att säga nej.
Vårdbolaget fick veta att den anställde vårdaren hade dömts för våldtäkt mot barn. Då beslutade de att mannen skulle jobba kvar – men att personerna på LSS-boendet skulle lära sig att larma om sexualbrott.
Några månader senare begick mannen två våldtäkter på boendet.
ANNONS

I somras våldtog en 58-årig vårdare en kvinna, och utsatte en annan för ett sexuellt övergrepp, på ett LSS-boende i Danderyd. Men vårdbolaget som driver boendet fick redan i våras ett anonymt tips om att 58-åringen tidigare var dömd för våldtäkt mot barn.

Då startade en intern utredning. Den resulterade inte i någon lex Sarahanmälan till inspektionen för vård och omsorg, IVO, eftersom vårdbolaget inte ansåg att det fanns några allvarliga missförhållanden på boendet.

Däremot kom man fram till att de boende, som är personer med intellektuella funktionshinder, behövde lära sig att säga nej.  Det säger vårdbolagets vice vd till Mitt i.

Det hade inte funnits några indikationer om att det pågått något under de här åren

vårdbolagets vice vd

– Lex Sarahutredningen hade som en av de viktiga åtgärderna att vi skulle öka kunskaperna och medvetenheten om rätten att säga nej och vad som är okej eller inte. Det arbetet startade under sommaren och fortsätter naturligtvis, säger vårdbolagets vice vd till Mitt i.

Betyder det att ni räknade med att den anställde skulle kunna begå ett sexualbrott igen?

ANNONS

– Nej, naturligtvis inte, utan det är på flera plan. Men att jobba med våld i nära relationer och att stärka den här kundgruppens möjlighet och förmåga att våga berätta om någonting hänt och att våga säga nej – det är två superviktiga saker som vi jobbar med konsekvent. Det vi tyckte att vi kunde göra var att intensifiera det arbetet ytterligare. Därför att det hade inte funnits några indikationer, några samtal, någonting, om att det pågått något under de här åren, som hade kommit till vår kännedom.

Utesluter inte fler sexualbrott

Mannen fälldes för våldtäkt mot barn 2009 och satt två år i fängelse. Han anställdes på boendet i Danderyd omkring 2013. Enligt vice vd:n utesluter man inte att det förekommit sexualbrott redan före 2018.

Mitt i har sökt IVO för en kommentar, men deras presstjänst meddelar att de inte kan kommentera en lex Sarahutredning som inte lett till anmälan.

I augusti berättade två kvinnor på boendet att de utsatts för fyra våldtäkter respektive ett sexuellt ofredande. En personal polisanmälde då detta och den 58-årige vårdaren dömdes till tre års fängelse för två våldtäkter och ett sexuellt ofredande. Först i oktober lex Sarahanmälde vårdbolaget sig själva till IVO.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.