ANNONS

Vårdcentral anmäls för fusk med fakturor

Stureplans husläkarmottagning har blåst skattebetalarna på stora summor, enligt landstinget.

De ska ha felfakturerat för nästan hälften av läkarbesöken, enligt en granskning.

Nu har landstinget polisanmält mottagningen.
ANNONS

Under flera års tid misstänks Stureplans husläkarmottagning ha satt i system att lura skattebetalarna på pengar. Mottagningen ska även ha lurat även sina patienter.

Det hela uppdagades när två patienter kontaktade landstinget för att mottagningen hade krävt betalt för remisser till andra specialister.

– Det är helt i strid med regelverket, så får man inte göra. Då fattade vi misstankar och började granska om det fanns andra felfaktureringar på mottagningen också, säger Peter Lundqvist, enhetschef vid landstingets Hälso- och sjukvårdsförvaltning.

Och felfaktureringen visade sig vara omfattande, enligt granskningen. Mottagningen misstänks konsekvent ha tagit betalt av landstinget för läkarbesök som aldrig har ägt rum.

– De har felfakturerat landstinget för 44 procent av läkarbesöken så det är en väldigt omfattande och systematisk felfakturering, säger Peter Lundqvist.

Exakt hur stora summor det rör sig om vet man ännu inte, landstinget håller på att räkna på det, men det har åtminstone pågått under 2009, 2010 och 2011.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Skattebetalarna har fått betala för vård som aldrig utförts. Vi har polisanmält mottagningen och de kommer att få betala tillbaka, säger Peter Lundqvist.

Hittills har landstinget, enligt Peter Lundqvist, inte haft så mycket kontroller av sina vårdgivare utan det har byggt på ett företroende att de rapporterar in korrekt. Men nu ska de ändra sina rutiner.

– Vi utvecklar ett nytt kontrollsystem som slår larm om en mottagning har väldigt många läkarbesök i förhållande till antalet patienter och då gör vi en kontroll på plats. Under 2013 kommer vi även att göra slumpmässiga revisioner på länets husläkarmottagningar.

ANNONS

Stureplans husläkarmottagning togs i slutet av februari över av Aleris och heter numera Aleris Husläkarmottagning Stureplan.

De nya ägarna är enligt landstinget inte misstänkta för några bedrägerier.

Aleris vd Peter Graf säger att de ser allvarligt på landstingets granskning och att Aleris tillsatte en internutredning. Mottagningen har nu fått en ny ledning, man har utbildat personalen och infört nya rutiner för hur läkarbesök ska registreras.

– Vi gjorde en kontroll så sent som i januari och nu sker allt prickfitt, säger Peter Graf.

Lokaltidningen Mitt i har pratat med en ledamot i den tidigare styrelsen. Ledamoten vill inte kommentera ärendet.

Skattebetalarna har fått betala för vård som aldrig utförts.Peter Lundqvist, landstinget

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.