Min lokala hjälte

Vårdcentral i Rågsved öppnar äldremottagning

Capio vårdcentral i Rågsved får från 1 september status som så kallad äldrevårdcentral. Det innebär bland annat att 75-plussare får ett eget telefonnummer att ringa, och att de snabbare kan få besökstid.

Äldremottagningar är ett koncept som har införts i Stockholms läns landsting i år. Kortfattat kan man beskriva det som att personer över 75 får en gräddfil till vården. Äldremottagningen har ett eget telefonnummer som gör att listade patienter över 75 inte behöver ringa på det vanliga numret med tonval. Målgruppen ska också kunna erbjudas besök redan samma dag eller dagen därpå.

– På samma sätt som det finns mödra- och barnavårdscentraler är det viktigt att se till de specifika behov som finns hos en allt mer åldrande befolkning. Syftet är att skapa trygghet för äldre och närstående samt att lyfta en målgrupp som är särskilt viktig, sa äldrelandstingsråd Ella Bohlin (KD) i en intervju med Mitt i tidigare i år.

Äldremottagningen på Capio vårdcentral i Rågsved kommer också att erbjuda bland annat: Genomgång av mediciner, hälsosamtal med distriktssköterska, förebyggande hälsovård, hjälp vid inkontinens, demensutredningar och en särskild diabetssköterska.

Äldremottagningar som redan har öppnat finns bland annat på Capio vid Gullmarsplan, i Årsta och och i Högdalen, samt på Stureby vårdcentral. Äldremottagningen på Capio i Rågsved öppnar 1 september.

Vården för övriga patienter på vårdcentralen ska inte påverkas av förändringen.