Hemsjukvård missade ge strokepatient medicin – får kritik av Ivo

Medicin, piller, vårdcentral, läkare
Vårdcentralen missade att ge patienten sin medicin vid fyra tillfällen.
Vid fyra tillfällen missade hemsjukvården att ge en patient blodförtunnande medicin vid hembesöken. Patienten fick sedan en stroke. Nu får vårdgivaren kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

Efter klagomål och anmälan från en närstående till en patient vid en vårdcentral i Sollentuna beslutar nu Inspektionen för Vård och omsorg, Ivo, att vårdcentralen brustit i sin behandling och läkemedelshantering.

Patienten vårdades i hemmet och fick vid fyra tillfällen mellan juli och augusti förra året inte sin blodförtunnande medicin av den hemsjukvård som var knuten till vårdcentralen.

Missade rutiner

Av beslutet från Ivo framgår att vårdcentralens verksamhetschefer menar att misstagen berott på att semestervikarier missat att boka in hembesök för att ge patienten sin medicin.

Enligt verksamhetscheferna har vårdcentralen inte arbetat enligt sina rutiner och det inträffade har nu diskuterats på arbetsplatsmöten för att det inte ska upprepas.

Fick en stroke

Patienten drabbades i början av september av en stroke, och enligt anmälaren menade läkare på Danderyds sjukhus att stroken berott på att patienten inte fått sin medicin som minskar risken för blodproppar. Detta tillbakavisar dock Ivo i sin utredning.