Vårdcentral sätter stopp för nya patienter

Här är det tillfälligt stopp för nya patienter.
Här är det tillfälligt stopp för nya patienter.
Lista er hos oss, friska Hökarängsbor, vädjade vårdcentralen i våras. När de nya patienterna istället var svårt sjuka – då satte vårdcentralen stopp för nya listningar. ”Vi var tvungna för att säkra en god vård”, hävdar Signe Lansky, läkare och delägare i Vårdcentralen Hökarängen.

Det svänger om Vårdcentralen Hökarängen. I våras var budskapet att dess framtid var hotad om inte fler Hökarängsbor listade sig.

– Vi behöver få stöd av de friska Hökarängsborna, som inte behöver oss just nu, och få dem att ändå lista sig hos oss, sa läkaren Signe Lansky till Mitt i Söderort i mars.

Hökarängens stadsdelsråd drog igång en kampanj för att rädda vårdcentralen, som då hade cirka 5100 personer listade. Kampanjen fick effekt. Sen i mars har antalet listade ökat med ungefär 700.

Men bland de nylistade tillhör bara en del gruppen friska personer, som ger pengar från landstinget utan att kosta något för vårdcentralen. I stället har det strömmat till många svårt sjuka – vilket nu har fått vårdcentralen att sätta tillfälligt stopp för nya listningar.

Signe Lansky skickar följande förklaring i ett mejl till Mitt i:

”Vi var tvungna att göra detta för att kunna garantera medicinsk säkerhet för våra listade patienter. Det var verkligen inget ekonomiskt beslut, då det faktiskt rent ekonomiskt är dåligt för oss med liststopp, men vi var tvungna för att säkra en god vård för våra redan listade patienter och för att ha en dräglig arbetsmiljö för oss som jobbar här.”.

För de Hökarängsbor som inte hunnit lista sig innebär stoppet att de inte kan besöka sin lokala vårdcentral, annat än om de har akuta besvär.

”För de som bor i Hökarängen och vill lista sig hos oss, kan man ställa sig i kö för att bli listad om någon annan patient t.ex. skulle flytta. Om man inte kan vänta och behöver vård nu så är det fritt val att lista sig på vilken annan vårdcentral som helst, som inte har liststopp.”, hälsar Signe Lansky som räknar med att stoppet kommer att gälla i några månader.

”Vi måste nu fokusera på att kunna ta hand om de patienter vi har, försöka strukturera upp vårdcentralen ännu mer, se till att vi har en hög medicinsk säkerhet och kvalitet för de patienter som vi har tagit oss an. Vi vill också arbeta med att få ner väntetiderna. Vi kommer att få två nya distriktssköterskor nu i höst. Vi jobbar på att öka bemanningen i andra personalkategorier också. Sedan kommer vi att släppa liststoppet när vi känner att vi har möjlighet att ta in fler utan att äventyra den medicinska säkerheten, skriver hon.

Så här lät det i våras: http://mitti.se/oro-kring-framtiden-for-vardcentralen-hokarangen/