Vårdcentralen lägger ner

”Det är bara andra gången jag är här, jag blev lite chockad när jag såg att vårdcentralen ska lägga ner”, säger Barbara Verholen, som är listad på Danviks vårdcentral.
”Det är bara andra gången jag är här, jag blev lite chockad när jag såg att vårdcentralen ska lägga ner”, säger Barbara Verholen, som är listad på Danviks vårdcentral.
Danvik vårdcentral lägger ner i juni.

– Det är en för liten vårdcentral, säger Thomas Andersson, affärsområdeschef på Aleris.

Nu får patienterna söka sig till Sickla vårdcentral – som har en väntetid på två månader för att listas.

Vårdföretaget Aleris, som driver Danvik vårdcentral i Henriksdal, har fattat beslutet om att stänga vårdcentralen den 1 juni i år.

– Vi har inte fått tillräckligt många patienter listade – i dag har vi ungefär 2 000 patienter. Det är hård konkurrens mellan vårdcentralerna, säger Thomas Andersson, affärsområdeschef för primärvården på Aleris.

Beslutet togs i mars och personalen har fått erbjudande om att få andra tjänster inom koncernen.

– Det är sorgligt när man måste lägga ner en vårdcentral, både för personal och patienter, säger Thomas Andersson.

Aleris tog över Danvik vårdcentral av Proxima sommaren 2011, men verksamheten har enligt företaget varit för sårbar och gått med förlust.

– Vi har gjort vad vi kunnat, vi försökte och gav inte upp. Vi har marknadsfört oss, arbetat med bemötande och tillgänglighet, bland annat med kvällsöppet.

Totalt berörs ungefär 2 000 patienter av nedläggningen.

– Vi hänvisar våra patienter till Björkhagens vårdcentral eller så har man möjlighet att välja någon annan vårdcentral. Våra patienter kommer att få ett brev hem från landstinget, och så kan de välja vart de vill komma. Det dröjer inte alltför lång tid.

En som kommer att behöva välja en ny vårdcentral är Barbara Verholen, som på tisdagen fick reda på nedläggningen.

– Jag blev lite chockad när jag såg att vårdcentralen skulle stänga. Det är bara andra gången jag är här, och när jag valde att lista mig här tänkte jag att det var bra att ha något nära, säger Barbara Verholen.

Att det inte finns patientunderlag tycker hon är konstigt.

– Det här är ett område där det byggs många nya bostäder, så man undrar hur de har tänkt.

Närmaste vårdcentral för henne blir nu Sickla hälsocenter.

– Men personalen här inne sa att den var fullistad.

Hälsocentralen i Sickla har redan märkt av nedläggningen.

– Det ringer mer folk hit som varit på Danviks vårdcentral. Men vi har två månaders väntetid för att bli listad här, säger en sjuksköterska.

10 000 patienter är listade på Sickla hälsocentral, enligt Peter Lundqvist, chef för enheten allmänmedicin på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

– Som läget är nu får man vänta på att bli listad på Sickla hälsocentral, eftersom den inte har kapacitet för fler patienter, säger Peter Lundqvist.

– Men för patienter som varit listade på Danviks vårdcentral så finns det många andra alternativ, bland annat på Södermalm och i Hammarby sjöstad, säger han.

Fakta

Tio blir snart nio

I Nacka kommun finns totalt tio vårdcentraler, från och med juni nio.

På Södermalm finns tio vårdcentraler, varav två ligger i Hammarby sjöstad.

Källa: www.omvard.se