Vårdcentralerna både risas och rosas

Kvaliteten på vårdcentralerna i Farsta skiljer sig åt. I alla fall om du frågar ­patienterna.

Det visar en ny ­undersökning.

Sköndals husläkarmottagning är bäst i Farsta om patienterna får välja. Det visar siffror från Sveriges kommuner och landstings årliga patientenkät som presenterades nyligen.

Husläkarmottagningen i Sköndal har funnits sedan 1992 och är en av Stockholms äldsta privata vårcentraler. För några år sedan upplevdes lokalerna som slitna. Såväl personal som patienter sökte sig bort.

– Vi hade svårt att behålla läkarna, det var så trångt och stökigt, säger verksamhetschefen Lars-Erik Nordin.

En renovering för tre år sedan vände trenden.

– Vi har rymligare lokaler, nytt, fräscht och fint. Vi har en bra arbetsmiljö som gör det lättare att rekrytera. När folk upplever att tillgängligheten på vårdcentralen minskar så märker man också en långsam minskning på listningen. Vi var nere på omkring 5 500 listade patienter nu har vi över 6 000, säger Lars-Erik Nordin.

Sämre betyg får Capios vårdcentraler i Farsta och Gubbängen.

Eva Lööf, verksamhetschef vid Capio vårdcentral Gubbängen, tar patienternas kritik på allvar.

– Vi har ju haft trassel med vår telefontillgänglighet. Många upplevde att de inte kom fram, men efter att vi bytte telefonväxel i oktober är det mycket bättre. Nu kan patienterna välja att vänta kvar eller bli uppringda när det är deras tur.

Capios vårdcentraler drevs tidigare av Carema. Tuija Peltonen, verksamhetschef för Capio vårdcentral Farsta, tror att Capios vårdcentraler fortfarande påverkas negativt av Caremaskandalen. Trots att missförhållandena som rapporterades 2011 och 2012 rörde äldreomsorgen.

– Jag tror absolut att det sitter kvar och är något som slår tillbaka. Personalen fick skäll fast missförhållandena hörde till en annan Caremaenhet.

Enligt Tuija Peltonen måste hennes vårdcentral bli bättre på att nå fram med sin information till alla patienter.

– Vi tar ju ofta in tolk men i vardagen är det en fördel om personalen kan fler språk än svenska och engelska. Vi ska anställa en sjuksköterska och en sökande som vi har satt fokus på kan både arabiska och turkiska.

Fakta

Så bra är vårdcentralerna