Värden kan få ta betalt för räntan

Andrahandshyrorna för bostadsrätter kan höjas kraftigt nästa år.

Hyressättningen blir friare – och möjligheten att överklaga oskäliga hyror i efterhand skrotas, enligt ett förslag från regeringen.

Att hyra en bostadsrätt i andra hand kan vara en dyr affär redan i dag. På köp- och säljsajten Blocket finns flera annonser med lägenheter i söderort. Några av de senaste är en tvåa på 50 kvadratmeter i Liljeholmen för 14 000 kronor i månaden samt en tvåa på 45 kvadrat i Hammarbyhöjden för 10 000 kronor.

För Tony Färlén, 23, som söker bostad i söderort, kan den förväntade höjningen innebära ett hårt ekonomiskt slag.

– De som drabbas är ju framför allt unga. Det är dyrt redan som det är. Man undrar hur folk som inte kan få ekonomisk hjälp av sina föräldrar ska kunna flytta hemifrån, säger han.

Än så länge kan man som andrahandshyresgäst överklaga en oskälig hyra till hyresnämnden. Om hyran varit för hög gäller hyresnämndens beslut även retroaktivt. Uthyraren blir då återbetalningsskyldig för hela uthyrningstiden.

Den möjligheten tas bort från den 1 februari 2013 om regeringens nya förslag om förändrade regler vid andrahandsuthyrning går igenom.

Förslaget innebär också en förändring av hyressättningen. Principen med bruksvärdet – ett genomsnitt av likvärdiga lägenheter i närområdet – skrotas till förmån för ett system där en del av hyran utgörs av ”förlorade” ränteintäkter på ett kapital som motsvarar bostadens marknadsvärde.

Enligt beräkningar från Hyresgästföreningen leder det till hyreshöjningar i Storstockholm på 50, 70 och 100 procent för 1, 2 respektive 3 rum och kök. Systemet tar inte hänsyn till vilka faktiska utgifter som uthyraren har. En lågt belånad, eller obelånad, bostad kan hyras ut till samma pris som en nyköpt med en belåningsgrad på 85 procent.

– Det är ett väldigt generöst förslag ur uthyrarens perspektiv, säger André Johansson, pressansvarig på Hyresgästföreningen.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) räknar med att 20 000 lägenheter kan frigöras om hela förslaget går igenom. Oppositionen har dock motsatt sig delar av det och i dagsläget verkar den fria hyressättningen vara den enda del som går i genom i riksdagen – en förändring som enligt Hyresgästföreningen inte ger något tillskott av tillgängliga bostäder.

Vem ska ha råd att hyra bostäderna?

– Det här är ingen exakt vetenskap, jag vet bara att med fler lägenheter ute på marknaden sjunker priset. För många som kommer till Stockholm är alternativen att inte få någon lägenhet eller att köpa en. Får man tag på en lägenhet är det rimligt att man ska stå för utgifterna som innehavaren har med kapital- och räntekostnader, säger Stefan Atterfall.

Tony Färlén vill flytta hemifrån och söker lägenhet eller rum i söderort. Regelförslaget kan göra det dyrare för alla som är hänvisade till andrahandsmarknaden.

Fakta

Så räknas hyran fram

Pelle har en lägenhet värderad till 2 000 000 kronor.

4 procent ränta på marknadsvärdet är 2 000 000 x 0,04 = 80 000 kronor per år eller 6 666 kronor per månad.

Bostadsrättens månadsavgift är 3 500 kronor. Den läggs till hyran som blir 10 166 kronor totalt.