Värden vill höja hyran maximalt

Hyresgästerna på Banérgatan 54 har oturen att bo i en av de pilotfastigheter, som Fastighetsägarna använder för att testa hur höga hyror som går att driva igenom.
Hyresgästerna på Banérgatan 54 har oturen att bo i en av de pilotfastigheter, som Fastighetsägarna använder för att testa hur höga hyror som går att driva igenom.
Hyresgästerna på Banérgatan 54 riskerar hyreshöjningar med så mycket som 17 procent.

Nu ska hyrestvisten avgöras i Hyresnämnden.

– Jag kan inte bo kvar om hyran höjs så mycket, säger en hyresgäst.

På Banérgatan 54, intill Gustav Adolfsparken, ligger fastigheten Tamburmajoren. Ett hus byggt 1937 med 37 hyreslägenheter.

Men i somras hamnade hyresgästerna på adressen i Hyresnämnden. Fastighetsägarna och hyresgästföreningen kunde inte komma överens om en hyreshöjning – där Fastighetsägarna yrkar på hyror enligt Stockholmsmodellen, där bland annat ett attraktivt läge i staden ger dyrare hyror.

De flesta av hyresgästerna riskerar en hyreshöjning på runt 10 procent – men en del kan få en höjning på hela 17 procent.

– Det är alldeles för mycket. Det är redan dyrt som det är. Om höjning går igenom för mig får jag svälta. Jag kommer inte klara av att bo kvar med den pension- en jag har, säger en hyresgäst.

Lokaltidningen Mitt i har pratat med flera av hyresgästerna. Nästan alla vill vara anonyma, då de är rädda för att hamna i konflikt med fastighetsägaren. Men många uttrycker samtidigt stor oro över att hyrorna kan komma att höjas rejält. För en del kan en hyreshöjning innebära 18 000 kronor extra i hyra varje år.

Flera hyresgäster berättar att de kommer få svårt att bo kvar.

– Man blir chockad över att de gör så här. Jag kommer att bli tvungen att flytta. Hyrorna höjdes rejält redan när fastigheten renoverades under 2000-talet. Nu vill de höja utan att ha gjort något, säger en hyresgäst.

Hyresgästen Sven-Axel Brudnicki ställer sig frågande till skälet bakom den eventuella hyreshöjningen.

– 10 till 17 procent är alldeles för mycket. Speciellt när de inte gör något för att höja standarden, säger han.

– Det är inte alls roligt, det var redan folk som blev tvungna att flytta senast hyrorna höjdes. Det påverkar definitivt min familj, man får försöka spara in på annat, säger en annan hyresgäst.

Bostadsbolaget Einar Mattsson äger fastigheten, men det är Fastighetsägarna som valt att ta hyrestvisten på Banérgatan 54 – samt tre fastigheter till i Stockholm – till Hyresnämnden för att få igenom hyreshöjningarna.

Fastigheterna fungerar som pilotprojekt för att se vilka hyreshöjningar som går att få igenom i Stockholm.

Hyresgästföreningen är mycket kritisk.

– Fastighetsägarna gör här ett försök att höja hyrorna med hjälp av hyresnämnd och hovrätt genom att jämföra sig med den så kallade Stockholmsmodellen, som varken avtalats om eller implementerats. Det är därmed ett försök att runda vårt förhandlingssystem, som Fastighetsägarna säger sig värna om, säger Maria Palme, förhandlingschef för Hyresgästföreningen region Stockholm.

Fastighetsägarna menar däremot att de hyreshöjningar som föreslagits är rimliga.

– Vi har ett läge där vi arbetat fram Stockholmsmodellen med Hyresgästföreningen och är överens om den, men vi har inte kommit överens om exakt hur den ska införas. Därför har vi valt att ta de här fyra fastigheterna till Hyresnämnden, vilket skulle kunna leda till de hyreshöjningar vi begär, säger Alrik Hafström, fastighets-jurist vid Fastighetsägarna.

Vi har pratat med flera grannar som inte kan eller får svårt att bo kvar om hyrorna höjs så mycket. Hur ser ni på det?

– Det är naturligtvis beklagligt, även om de hyreshöjningar vi begär inte är så väldigt höga mot bakgrund av fastighetens läge, standard och förvaltningskvalitet. Det är i runda tal generellt 10 procent vi begär i hyreshöjning. Vi har också varit väldigt tydliga mot Hyresgästföreningen om att vi kan vara flexibla i själva införandet, och höja hyran successivt under en längre tid

Fakta

6 871 kr/månad för en etta

Bland de hyreshöjningar som föreslås finns en höjning med 17 procent för en 2:a på 44 kvadratmeter till 7 012 kronor i månaden, samt en höjning med 16 procent för en 1:a med kokvrå på 47 kvadratmeter till 6 871 kronor i månaden.