ANNONS

Så ska vårdens säkerhet öka

Södersjukhuset på kvällen 7 april. Irene Svenonius vill att säkerheten ska bli ännu bättre
Södersjukhuset på kvällen 7 april. Irene Svenonius vill att säkerheten ska bli ännu bättre
Tänk om det varit flera attentat? Tänk om tunnelbanan varit avstängd längre? Det är frågor som landstingets ledning grubblar över.
ANNONS

Under måndagen besökte landstingets politiska ledning flera av dem verksamheter som arbetade närmast fredagens terroristdåd på Drottninggatan.

– Det var fantastiskt att få träffa dem, att få uttrycka vår glädje och stolthet över deras insatser. Och att kunna framföra ett stort och djupt tack, säger Irene Svenonius (M) finanslandstingsråd.

Landstinget ska nu genomföra en större utvärdering av krisarbetet under terrordådet. Det är rutin att alltid gå igenom vad som fungerat väl och vad som kan förbättras efter en extraordinär händelse.

Men i samtalen med ambulanspersonal, sjukhusanställda och andra medarbetare blev Irene Svenonius och hennes kollegor uppmärksammade på flera konkreta saker som kan förbättras.

Kollektivtrafiken stod still ju i fredags. Vad hade hänt om händelsen varit mycket större, tagit längre tid och vi hade behövt byta skift på sjukhusen. Hur skulle då nyckelmedarbetare tagit sig dit när kollektivtrafiken inte gick? Det är en sak som vi funderar kring, säger Irene Svenonius.

Andra förslag handlar om ambulanspersonalens säkerhetsutrustning och säkerheten vid akutsjukhusen.

Nu är det landstingsdirektörens uppgift att utvärdera arbetet vid terrordådet och komma med konkreta förslag på hur liknande situationer kan hanteras ännu bättre i framtiden.

ANNONS

– Det är vår skyldighet att hela tiden sträva efter att förbättra och förebygga ännu mer. Vi får inte vara nöjda och luta oss tillbaka för att det det här gick bra, säger Irene Svenonius.