Värderånare lämnade få spår

Rånet mot värdetransporten i Väsby centrum var noga planerat.

Det misstänker polisen i norrort som nu söker vittnen.

Lokaltidningen Mitt i berättade redan i förra veckan om rånet där två maskerade gärningsmän tog en värdeväska från en kvinnliga väktar.

Rånet skedde, som förra måndagen, i eller vid rulltrappan i centrumanläggningen där rånarna attackerade väktaren med pepparsprej.

Chockade besökare i centrumet såg rånarna springa ut via den södra entrén. Där ska rånarna ha hoppat på en moped som de misstänks ha parkerat utanför entrén. Enligt polisen körde flydde rånarna på Dragonvägen och ut på Mälarvägen. Sedan försvann de i okänd riktning.

Poliser från närpolisen i Upplands Väsby och Sollentuna deltog i jakten på rånarna liksom en polishelikopter som cirkulerade över centrala Väsby. Men rånarna hann undan.

Bo Ericsson, kriminalinspektör på enheten för grova brott vid norrortspolisen, säger att rånarna troligen hade rekognoserat inne i Väsby centrum före rånet.

– De kan ju ha chansat på att transportören av värdeväskan skulle komma vid ett visst tillfälle. Men mopeden vid södra entrén tyder ändå på att rånarna var förberedda och kan ha planerat rånet. De använde moped eller scooter som ju inte tar lika mycket plats som en bil, säger Bo Ericsson som inte kan ge fler detaljer på grund av pågående utredning.

Pernilla Andersson, centrumchef, säger att rånarna kanske inte kände till att pengarna förstörs om de lyckas bryta upp väskan.

– Det kan alltså handla om ren okunskap hos dessa personer. Men detta är min rent personliga åsikt, säger Pernilla Andersson.

Fakta

Få värderån

Rånet mot värdetransporten i Väsby centrum är det första på fem år, enligt Brå:s statistik över antalet anmälda brott.

Källa: Brottsförebyggande rådet