ANNONS

Höjda vårdkrav samtidigt som kommunen sparar

Socialtjänsten vet inte hur sparkraven kommer slå.
Socialtjänsten vet inte hur sparkraven kommer slå.
Vallentuna kommun har vässat sin socialtjänst inför lagförändringen. Men samtidigt måste öppenvården dra in tjänster under året. Kommunen menar att man inte vet hur behoven ser ut för de personer som vill ha hjälp med spelmissbruk i kommunen.
ANNONS

Nya kraven på kommuner att hantera spelmissbruk genom förändringarna i lagen, betyder ytterligare en uppgift för kommunernas socialtjänser.

Som i vissa fall redan pressas av tuffa ekonomiska ramar.

På Vallentuna kommun har man förberett sig en lång tid för lagförändringen och försökt ligga i framkant. Men samtidigt ska öppenvården dra in tre tjänster under året efter sparkrav.

– Vi har utbildad behandlare och program enligt socialstyrelsens riktlinjer. Människor kan få råd av oss och vi kan även ta emot anhöriga. Vårt anhörigstöd är inte specifikt för just anhöriga till spelmissbrukare, men vi har fullt kompetenta personer som kan ta emot dessa, säger Erika Norell, enhetschef på öppenvården på Vallentuna kommun.

Kommunen har utbildat viss del av personalen i spelberoendeproblematiken.

– Vi har gått utbildningar vi behöver vid Karolinska institutet och Socialstyrelsen. All personal har inte utbildats, men vi har redan börjat jobba med spelberoende och frågan är inte ny för oss, säger Erika Norell.

– Men hur behoven ser ut och i vilken omfattning vet vi inte just i dag. Utifrån besparingskraven så vet vi inte heller hur våra resurserna ska fördelas.

Är det en utmaning att få denna uppgift samtidigt som ni måste dra in tjänster?

– Det är klart att det kan ställa till det. Men det kan också skapa nya förutsättningar. Kvalitet är egentligen inte alltid detsamma som pengar. Det handlar också om att göra saker effektivt. Jag tror snarare det är en utmaning för oss att motivera både människor och oss själva att spelmissbrukare nu kan få hjälp.

ANNONS
Fakta

Läget i din kommun

  1. Skuldrådgivning? Ja
  2. Terapi? Ja
  3. Utbildad personal? Ja
  4. Anhörigstöd? Ja
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.