ANNONS

Vårdkrisen fortsätter – 950 tjänster ska bort på länets sjukhus

Danderyds sjukhus och Södersjukhuset varslar 100 tjänster var.
Danderyds sjukhus och Södersjukhuset varslar 100 tjänster var.
600 har redan varslats på Karolinska. Nu varslas ytterligare 200 på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus, och fler personalminskningar planeras.
Totalt ska 950 tjänster bort på de tre sjukhusen.
ANNONS

På måndagsmorgonen fortsatte de tunga beskeden för vården i Region Stockholm.

Södersjukhuset, Sös, meddelade att de varslar 100 tjänster. Kort därefter meddelade Danderyd att de gör samma sak. Varslar 100 som en del i att minska personalen med totalt 250 tjänster.

Beskeden kommer kort efter att Karolinska varslat 600 tjänster och totalt kommer de tre sjukhuset alltså minska ner personalstyrkan med 950 tjänster.

Stora sparkrav på sjukhusen

Anledningen är de grova ekonomiska underskotten som sjukhusen dras med. Karolinskas underskott för 2019 väntas bli 1,6 miljarder kronor minus, och för Sös och Danderyds sjukhus ligger sparkrav på 300 miljoner kronor vardera.

Den politiska majoriteten i Region Stockholm med M, L, C, KD och MP har tidigare täckt upp ekonomiskt till underskotten. Men har i år meddelat att inga mer pengar kommer att betalas ut.

Förutom att dra ner på personalen har Danderyds sjukhus, Sös och Södertälje sjukhus anställningsstopp och stopp för inhyrning av personal sedan den 24 oktober.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.