ANNONS

Gratis taxi för vårdpersonal bromsas – risk för skattesmäll

Taxi
Ett flott erbjudande, men det skulle kunna komma surt efter.
Löftet om att färdtjänsttaxi ska köra vårdpersonal till akutsjukhusen fick stoppas – risken att det kan leda till förmånsbeskattning måste utredas.
ANNONS

I fredags skulle erbjudandet ha trätt i kraft: färdtjänsttaxi som står utan körningar på grund av corona-pandemin skulle i stället köra vårdpersonal till och från deras jobb på akutsjukhusen. Gratis.

Men vårdpersonal som ringde för att boka taxi möttes av oförstående.

”Nu råder det stor förvirring på min arbetsplats, som är intensivvårdsavdelningen på KS Huddinge. En kollega skulle boka igår men får då veta att det endast gäller resande till Älvsjömässan. På taxibolagens hemsidor hittar jag ingen information” skriver en läsare till Mitt i. 

Även taxichaufförer har hört av sig och undrat vad det blev av erbjudandet.

Ställde sig på bromsen

Här kommer förklaringen:

Regionens tjänstemän blev varse att det fanns risk för att vårdpersonalen skulle bli förmånsbeskattad, alltså åka på att få skatta för resorna, och stoppade resorna. Nu snabbutreds det, så att ingen ska åka på en skattesmäll i efterhand.

– Vi bad taxiföretagen att inte ta beställningar förrän regeltolkningen är klar. Nu hoppas vi att detta ska vara igång i slutet på veckan, säger Fredrik Wallén (KD), ordförande i färdtjänstnämnden.

Uppge tjänste-id

För att få åka gratis färdtjänsttaxi ska den anställde använda sig av det system som deras arbetsgivare angett, och uppge sitt tjänste-id vid beställningen.

Antalet färdtjänstresor har minskat drastiskt under coronapandemin. De 11 000 resor som brukar göras varje dag har minskat med över hälften, då många som använder sig av färdtjänst ingår i riskgrupperna och nu håller sig hemma.

ANNONS

Räddar företagen

För taxiföretagen innebär det en stor inkomstförlust.

Att köra sjukvårdspersonal kan hjälpa upp detta, och göra så att åkerierna finns kvar när pandemin är över, och behovet av resor ökar. Kostnaderna för resorna finns dessutom redan i färdtjänstnämndens budget.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.