Fler vårdplatser för äldre i Skärholmen

Vårbergs sjukhem
Vårbergs sjukhem. Arkivbild.
Vårbergs sjukhem får 74 nya vårdplatser då en ny geriatrisk mottagning slår upp portarna i november. Det här en del av en större satsning från regionens hälso- och sjukvårdspolitiker som syftar till att skapa en mer sammanhållen vård för länets äldre befolkning.

När Regions Stockholms avtalsutskott träffades på tisdagen tog man beslut om att godkänna företaget Capios ansökan om att få bedriva geriatrisk öppen- och slutenvård på Vårbergs sjukhem i Skärholmen med totalt 74 nya vårdplatser.

Den 1 maj i år trädde Vårdval Geriatrik i kraft, det är bara en del av en större vision som politikerna i Hälso- och sjukvårdsnämnden antagit i syfte att skapa en mer sammanhållen vård för den äldre befolkningen i länet.

– I takt med en åldrande befolkning ökar också behovet av vårdplatser för länets äldre. Region Stockholm arbetar aktivt med en Sammanhållen seniorvård där patientens behov står i centrum. Detta stora tillskott av vårdplatser är särskilt välkommet då det också sker den del av länet som är särskilt utpekat som prioriterat enligt geriatrikplanen, säger äldre- och vårdutvecklingsregionråd Ella Bohlin (KD) i en kommentar.

Från och med november är planen att mottagningen ska kunna ta emot äldre på Vårbergs sjukhem, till en början med 37 vårdplatser, för att under våren 2020 gå upp till utlovade 74 vårdplatser.

Det här blir den tredje geriatriska mottagningen sedan vårdvalet infördes i maj, sedan tidigare finns en mottagning i Nynäshamn samt en på Stockholms sjukhem.